Restaurantrecensie | Luxe thuisbezorgd rond Langweer door 't Jagertje

Afhalen, thuis laten bezorgen of naar een hotel voor een overnachting met diner, dat zijn de mogelijkheden in deze coronatijd. ‘t Jagertje bezorgt in een straal van 5 kilometer rond Langweer, zo staat vermeld op de website. Wij - woonachtig in Leeuwarden en Sneek - wilden toch graag dit door anderen aanbevolen restaurant hier bespreken, dus wat te doen? Zouden we met onze camper naar Langweer rijden, en waar zouden we dan stroom kunnen vragen om ons kacheltje op te laten branden?

Wildstoof van 't Jagertje. Zo zacht dat het vlees in draden uiteenvalt in de jus.

Wildstoof van 't Jagertje. Zo zacht dat het vlees in draden uiteenvalt in de jus.

Als ik bel om onze menuwensen door te geven, en vertel dat we uit Sneek komen, stuit dat op geen enkel probleem. ‘t Jagertje bezorgt daar ook, voor 5 euro extra. Dat is een opluchting. Nu kunnen we lekker in eigen huis ons menu (à 35 euro per persoon) nuttigen. We kiezen de dungesneden ossenhaas met bavarois van paddenstoelen en de gravad lachs vooraf. Als hoofdgerechten de wildstoof en vegetarische quiche en van beide desserts één.

Om zes uur hebben we ons geïnstalleerd in de woonkamer. De keukentafel is mooi gedekt en staat voor de houtkachel, waarin het vuur lekker brandt. Kaarsjes brengen nog meer gezelligheid en we schenken onszelf vast een glaasje wijn in. Om zeven uur stopt er een auto voor de deur. De dame vraagt of wij de bestellende partij zijn.

,,En wie bent u?’’, vraagt mijn eetgenoot geïnteresseerd. ,,Ik ben Sjoukje, schoonmoeder’’, zegt ze lachend als ze ons twee grote dozen vol schaaltjes overhandigt. Met een welgemeend ‘eet smakelijk’ verdwijnt ze in de donkere nacht.

Handgeschreven briefje

Wij openen de dozen met vensters en zetten de hoofdgerechten zolang in de (op aanraden) voorverwarmde oven. Eerst laten we ons de kleine amuses goed smaken. Er zit keurig een handgeschreven briefje bij waarop staat wat wat is: mousse van geitenkaas met mosterd en een krokantje van pistache, panna cotta van soja met sashimi van tonijn en wasabimayonaise en kalfslende met truffelbavarois en zwarte knoflookmayonaise. Kleine, mooi opgemaakte cadeautjes die eruit zien als edelstenen. Vooral de panna cotta van soja springt eruit.

De voorgerechten zijn al even schitterend. De ossenhaas is versierd met enkele blaadjes frisee, dotjes truffelmayonaise en een koekje van parmezaan. Het vlees is dun gesneden en rond de bavarois gerold. Die ‘pudding’ is de ster, met een uitgesproken paddenstoelensmaak: een echte topper.

De zalm (gravad lachs) is juist niet heel dun gesneden, maar een lekker stevig mootje. In de garnering liggen enkele Hollandse garnalen, cakeachtige blokjes met citrussmaak, frisse ingemaakte zilveruitjes en blokjes pompoen (vermoeden we). Het enige nadeel van bezorgen in deze vorm is dat krokantjes niet helemaal knapperig blijven.

We leunen even genietend achterover en staren in de vlammen. Bij de hoofdgerechten schenken we onszelf een bordeaux, die we alvast feestelijk hebben gedecanteerd in een brede kan. Dat komt de smaak ten goede.

Fantastische wildstoof

Mijn disgenoot neemt een eerste hapje van zijn wildstoof. ‘Fantastisch!’, roept hij bijna uit. ,,Heerlijk. Ik weet niet welk vlees dit is, maar het valt prachtig in draadjes uiteen in de jus.’’ Die is overigens apart aangeleverd. Ook hier een hint van truffel in de aardappelmousseline, gemengde groente (wortelen, bloemkool en spruitjes) en een paarsrood stoofpeertje om het winterse geheel compleet te maken. Een zilveruitje zorgt voor een friszure tegenhanger.

De vegetarische quiche bevat stevige paddenstoelen. Het bladerdeeg van het taartje is een beetje zacht geworden, ook omdat het ligt op een puree van wortel. Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk. Dezelfde groentemix als bij de wildstoof is lekker beetgaar en combineert goed met de geitenkaassaus.

Mijn disgenoot laat zich als dessert de brownie met sinaasappel en citroenmerengue smaken. Het cakeje is niet zo smeuïg als brownie kan zijn, maar heeft meer ‘bite’. Dat bevalt ons best. De citroentaart is een tikkeltje droog, maar door framboos, karamel en sinaasappelpartje krijgt hij frisheid mee. De kokos in de merengue valt een beetje weg, het miniblaadje citroenmelisse geeft juist even een onverwacht zuur accentje.

Kleine traktatie

We sluiten onze maaltijd af met eenmaal de friandises (4,50 euro): cassismerengue, donkere chocola met een nootje, een gestreept gevalletje van witte chocolade met mousse, een zacht crèmig bolletje met koffiesmaak gerold in hazelnootkruim en een citroencakeje. Kleine lekkernijen om nog even bij weg te dromen en na te genieten van deze traktatie.

Michel Mansour en Marijke Abma hebben nog niet zo lang geleden ‘t Jagertje overgenomen. Wij vinden het knap hoe zij de sfeer van het restaurant naar hun bezorgmenu’s weten te vertalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken