Restaurantrecensie | Lepel staat rechtop in snert van Het Rechthuis in Rinsumageast

Een jaar geleden betrokken Theun Plantinga en Mike Kick hun Herberg Het Rechthuis in Rinsumageast. Ze lieten het jachtige Amsterdam voor wat het was en durfden te dromen over een toekomst in het rustige dorp.

Het Rechthuis

Het Rechthuis

Het Rechthuis heeft in de loop der jaren vele functies gehad. Het was onder meer een gemeentehuis, restaurant en café. Na het vertrek van cafébaas Johannes Pijper, die er van 1923 tot en met 1982 achter de tap stond, dreigde het pand ten prooi te vallen aan vandalen. De gemeente Dantumadiel trok de beurs en kocht het om te behouden. Vanaf medio jaren tachtig heeft het rechthuis vrijwel altijd de functie van restaurant gehad. De laatste jaren diende het als woonhuis.

De ziel was een beetje uit het pand, vertelden de nieuwe eigenaren vorig jaar tijdens een rondleiding. Het rijksmonument uit de zeventiende eeuw kon een flinke oppepper gebruiken. Acteur Plantinga – van oorsprong uit Feanwâlden – en ambtenaar Kick wilden het gebouw bovendien weer een openbare functie geven. En zo geschiedde.

Eten zoals je thuis zou maken

Het bruist – ook met corona – weer in het pand: er kan worden overnacht, vergaderd, gefeest en gedineerd. Afgelopen zomer zat het terras aan de Rjochthússtrjitte 1 dan vaak vol. En nu het restaurant niet open kan, serveert de herberg in het weekeinde afhaalmaaltijden. Het menu is eenvoudig: stamppotten en plates. De gastheren willen kost serveren, zoals je dat thuis ook zou maken.

Het eten kan via de website worden besteld. We zijn snel klaar met het kiezen van een voorgerecht, er staat er één op het menu: tomatensoep, ook vegetarisch te bestellen. Maar de andere thuistester wil liefst Beppe’s snert proeven. Dat klinkt nostalgisch. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Voor de gelegenheid bestellen we ook een portie voor een pake.

Op de gewenste dag en het door ons aangegeven tijdstip rijden we naar Rinsumageast om de maaltijden op te halen. Ze zijn warm en staan in papieren tassen klaar naast de kassa. Warm, dat maak je niet vaak mee, behalve dan bij de Chinees. De meeste mensen die bestellen, wonen in de buurt. Wij rijden na betaling weer snel naar huis, een dorp vijf kilometer verderop. Er is dan iets niet goed gegaan, maar dat merken we pas achteraf.

Goed gevulde snert

De twee thuistesters zijn lovend over Beppe’s Snert van kok Piet. Die is op smaak en ook niet onbelangrijk: de lepel blijft er rechtop in staan. Een goed gevulde snert met spek en worst. De vegetarische tomatensoep is lekker pittig en gemaakt van verse tomaten.

Voor vegetariërs is de keuze uit de menu’s beperkt. Alleen de stamppot is vegetarisch te verkrijgen. Die wordt geserveerd met een worst van de vegetarische slager. Het is raar om geen vlees te eten en dan toch iets plantaardigs te nemen wat er qua smaak op lijkt. Dus op het bord van deze vegetariër geen vleesvervangers met namen als plantaardige kipstukjes of hamburgers.

De worst smaakt bijna als een rundersaucijs, voor zover ik de smaak van vlees nog kan herinneren. Kan best voor een keertje. De boerenkool is prima, maar je moet wel heel slecht kunnen koken om een dergelijk gerecht te verknallen. De vegetarische jus – water met een smaakje – vervang ik liever voor een klontje gezouten roomboter. Wat te drinken bij boerenkool? We trekken een flesje biologische nero d’avola (2016) uit de keukenkast. Een goede gok. De toon van rijpe bramen en kersen past prima bij de kool.

De door Piet bereide gehaktbal wordt door beide vleeseters goedgekeurd. Lekker mals – waarschijnlijk half om half gehakt – en royaal. Ook het stoofvlees valt in de smaak. Het valt uit elkaar, zo gaar.

Royale porties

Tja, wat zullen we zeggen over de groente? De wortelen en bloemkool zijn half rauw. Daar mag best wat meer kookliefde aan worden besteed. De puree van verse aardappelen, geserveerd bij het stoofvlees, kan wat langer gestampt. Daar wordt het vast smeuïger van. De gebakken aardappelen – bij de gehaktbal – zijn slap. Die hadden, achteraf, thuis nog wel even opgepept kunnen worden in de koekenpan. Maar het eten is eerlijk en lekker. Zoals je thuis inderdaad ook zou kunnen klaarmaken. De porties zijn bovendien royaal. Van de boerenkool blijft bijvoorbeeld voldoende over voor de volgende dag.

Als we uitbuiken op de bank, gaat de telefoon. Het is Theun. We hebben immers al via de website betaald en hadden alleen de later bestelde plate met gehaktbal bij hem hoeven afrekenen. De volgende dag is het bedrag teruggestort. Attent en prettig die persoonlijke aandacht, kom daar maar eens om in de grote stad.

Herberg Het Rechthuis

Rjochthússtrjitte 1, Rinsumageast

0511-227928

www.herberghetrechthuis.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken