Reisbranche in extase: Spanje opent deuren voor zomervakantie

Een zomervakantie in Spanje lonkt. Spanje laat vanaf juni weer toeristen toe. En daar zitten zowel de vakantiegangers als de reiswereld om te springen. De branche rekent erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf 15 mei het reisadvies voor Nederlanders versoepelt naar code geel. Dat kan niet meer misgaan, toch?

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

„We zijn er blij mee. Vorig zomer zorgde voor een heel zwaar jaar. Veel bedrijven zijn failliet gegaan”, zegt Itan van Engelen van camping Mas la Bauma, niet ver voorbij de grens met Frankrijk bij Girona.

De groene kampeerplekken in de uitlopers van de Pyreneeën zijn nu nog nagenoeg leeg. Terwijl men zit te springen om toeristen. „Dus we hopen dat er deze zomer echt meer mensen komen.”

’Groen certificaat’

Lang leek Spanje een gesloten bastion te blijven; de branche ter plaatse richtte zich bij gebrek aan perspectief maar op het krijgen van overheidssteun. Tot plots de minister van Toerisme Fernando Valdés tijdens een conferentie in Mexico vertelde dat vanaf juni ’het land klaar moet zijn om reizigers vanuit de hele wereld te ontvangen’. Dat moet dankzij een ’groen certificaat’, waarmee reizigers kunnen aantonen dat zij óf zijn gevaccineerd, óf al corona hebben gehad, óf negatief zijn getest.” Oftewel, zo schrijft El Mundo, een gevaccineerde toerist hoeft geen PCR-test meer te doen, noch in quarantaine.

Valdés: „In juni zijn we klaar om zo’n digitaal certificaat te gebruiken. We draaien in mei al een proef op alle 46 Spaanse luchthavens. We gaan reizigers zekerheid bieden.” En dat is niet zomaar: jaarlijks komen tientallen miljoenen toeristen naar Spanje die samen de economie voor zo’n 80 tot 90 miljard euro spekken. Nederlanders doen een flinke duit in het zakje: jaarlijks gaan bijna drie miljoen landgenoten naar Spanje. Het was voor de coronacrisis een van de populairste vakantielanden.

„Spanje kan niet zonder toerisme, dus ik rekende er wel op dat de grenzen open zouden gaan. Al blijven de maatregelen wel, en die wisselen ook vaak”, aldus campingbaas Van Engelen.

Code oranje

Vanuit de Nederlandse reisbranche klonk vorige week al het hoopvolle geluid dat vanaf 15 mei toeristen weer naar Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland kunnen reizen. Tot die tijd staat de hele wereld ’op oranje’, maar vanaf dan zouden snoepreisjes weer worden toegestaan mits de coronasituatie dat toelaat. Vermoedelijk komt daar volgende week meer duidelijkheid over. Voor de reisbranche is het openen van de grenzen cruciaal.

„Het is geen verrassing dat Spanje de deuren opengooit. Ook Griekenland en Turkije bereiden zich voor op het ontvangen van toeristen”, zegt Frank Oostdam van de ANVR. Volgens hem is het wel noodzakelijk dat het kabinet ’de schroom’ van zich afwerpt en de grenzen weer openstelt. „Er moeten weer regio’s op geel en groen gezet worden, zodat Nederlanders daadwerkelijk in groten getale op vakantie naar het buitenland kunnen. Dan kan het snel gaan. Als reisbranche hebben we een normale zomer nodig om te kunnen overleven.”

Proefvakanties

De Nederlanders staan te trappelen om te reizen, zo blijkt uit de enorme belangstelling voor proefvakanties, waarvoor tienduizenden aanmeldingen waren.

TUI stelt in een reactie dat het aan handen en voeten gebonden is, zolang de grenzen nog gesloten zijn door het kabinet. Een woordvoerster van Sunweb noemt het echter ’goed nieuws’ dat Spanje de deuren weer opent. „Als de lichten aan beide kanten op groen staan, gaan wij weer reizen optuigen. We zijn intern al druk bezig, reken maar dat we klaarstaan en ook de bestemmingen zijn er klaar voor.”

Ze vult, met in het achterhoofd de vangnetten van de reisbranche, aan: „Mensen kunnen gewoon boeken. We zien ook in de boekingen dat bijvoorbeeld de Balearen heel populair zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Reizen