Pompoen, de herfst- en winterfavoriet: 5 soorten op een rij

Pompoen is een populair ingrediënt in (vooral) de herfst- en winterkeuken.

Geschikt om te koken, bakken, stoven, roosteren en grillen en lekker in zowel hartige als zoete gerechten, van pompoensoep en pompoenstoof tot pompoentaart en pumpkin spiced latte. Pompoen is een populair ingrediënt in (vooral) de herfst- en winterkeuken. Wil je niet steeds dezelfde variant op tafel zetten? Met deze 5 pompoensoorten valt er volop te variëren.

1. Flespompoen

De flespompoen (ook wel bekend op z’n Engels, als butternut squash) heeft – de naam zegt het al – de vorm van een fles, met een bolle, ronde onderkant en een lange, wat smallere nek. De buitenkant van de flespompoen is crèmekleurig tot lichtoranje, het vruchtvlees is knaloranje. Handig: deze soort hoef je niet te schillen voor gebruik. De schil is namelijk vrij zacht en kun je gewoon mee bereiden. De smaak is een beetje zoetig, perfect voor in soep, puree en stamppot. Je kunt de pompoen, in de lengte gehalveerd en uitgehold, ook vullen. Ga je voor no waste? Ook de pitten zijn eetbaar: geroosterd zijn ze heerlijk in een salade.

2. Oranje pompoen

Net als de flespompoen is de oranje of Hokkaido pompoen (van Japanse origine) een van de meer bekende pompoensoorten. Deze doorgaans wat kleinere pompoen heeft een nootachtige smaak. Smaakvol in soep en stamppot, maar omdat het vruchtvlees vrij stevig is ook geschikt om te stoven of roosteren. Ook van deze soort kun je de schil prima mee bereiden en eten.

3. Groene pompoen

Nog een Japanse soort: de groene pompoen of Kabocha. Deze pompoen heeft een donkergroene schil met lichtgroene strepen en dieporanje vruchtvlees. De smaak van Kabocha lijkt op die van tamme kastanjes en is vrij zoet. Dit maakt de groene pompoen uitermate geschikt om te verwerken in zoete baksels en dessert.

4. Muskaatpompoen

De muskaatpompoen is een plaatje om te zien, met een licht- tot donkeroranje geribbelde schil, vaak met wat groenige vegen of strepen. Het donkergele vruchtvlees heeft een zachte, vezelige textuur en is zoet en kruidig van smaak. Muskaatpompoen doet het goed in zoete gerechten en rijke curry’s met uitgesproken smaken van bijvoorbeeld kokos en specerijen. De schil is vrij dik, dus deze soort kun je het beste schillen.

5. Spaghettipompoen

Het vruchtvlees van deze pompoensoort lijkt qua textuur en uiterlijk sterk op spaghetti. Halveer de pompoen, kook of rooster de helften gaar en schraap de dunne draden vruchtvlees vervolgens met een vork uit de schil. Serveer de pompoenslierten als glutenvrije en koolhydraatarme variant van ‘normale’ pasta.

Pompoen bewaren

Pompoen is een ideale bewaargroente. Heel en ongeschild houd je een pompoen, bij voorkeur op een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius en in een droge omgeving, gemakkelijk een paar maanden goed. Eenmaal geschild en gesneden kun je pompoen een paar dagen bewaren in de koelkast – liefst zonder de zaadjes, want die gaan snel schimmelen. Invriezen kan ook, dat gaat het beste met in blokjes gesneden en voorgekookte pompoen.

Nieuws

menu