Politie waarschuwt voor nieuwe en opvallende vorm van WhatsAppfraude

Fraude via WhatsApp. © EPA/Tyler Gough/Beeldbewerking DG

Een nieuwe slinkse vorm van WhatsAppfraude is in Den Haag opgedoken. Een doortrapte vorm waarbij gebruik wordt gemaakt van de opgenomen stem van iemand.

Een Hagenaar werd in juli gebeld door een onbekende en hoorde niets aan de andere kant van de lijn. Later bleek met zijn opgenomen stem iemand anders om geld gevraagd te worden.

Lees ook | Honderden aangiftes van WhatsAppfraude per week

Toen de Hagenaar eind juli werd gebeld en niets hoorde zei hij: ‘Hallo, met Jan. Hallo. Ik kan niks horen’. Toen hij ophing kreeg hij een sms-bericht waarin stond dat iemand hem probeerde te bellen. Vervolgens werd hij nog een keer gebeld en hoorde hij opnieuw niets. Weer zei hij: ‘Hallo. Met Jan. Ik kan je nog steeds niet horen.’

Het slachtoffer probeerde nog contact te krijgen met het voor hem onbekende nummer, maar er werd niet meer op gereageerd. Een dag later werd hij gebeld door een familielid. Die vertelde de man dat iemand zich voor hem uitgaf en om geld had gevraagd. 

Hallo, met Jan

Het familielid werd via Whatsapp om geld gevraagd. Die belde naar het onbekende nummer en hoorde de opgenomen stem zeggen: ‘Hallo, met Jan. Hallo. Ik kan niks horen.’ Het familielid vertrouwde het niet en maakte dus geen geld over. Hij belde wel het slachtoffer en vertelde hem dat iemand namens hem om geld vroeg. 

Nieuws

menu