Thuis ontbijten, lunch in New York. Met een supersonisch vliegtuig kunnen passagiers in een paar uur naar New York vliegen (maar daar hangt wel een prijskaartje aan)

Met een nieuwe order van American Airlines voor twintig Overture-vliegtuigen van Boom, lijkt de ontwikkeling van een nieuw supersonische toestel weer een stap verder. Mocht het toestel er echt komen, zouden passagiers binnen 3,5 uur in New York kunnen zijn. En dat mag wat kosten.

Er passen zestig tot 85 passagiers in het toestel, wat het lastig maakt om de operatie rendabel uit te voeren.

Er passen zestig tot 85 passagiers in het toestel, wat het lastig maakt om de operatie rendabel uit te voeren. FOTO ANP/ASSOCIATED PRESS

„Supersonisch vliegen betekent simpelweg dat je sneller gaat dan het geluid. Met de Overture ben je in de helft van de huidige reistijd van van zeven uur, dan in 3,5 uur in bijvoorbeeld New York”, zegt luchtvaartdocent Joris Melkert van de TU Delft. American Airlines is derde luchtvaartmaatschappij die het toestel heeft besteld, in navolging van het eveneens Amerikaanse United en Japan Airlines. Melkert gaat er vanuit dat een ticket tussen de $5000 en $10.000 zal kosten. „Dit is een speeltje voor de rijken der aarde, die nu veelal first class reist. Zij kunnen zich zo’n duur kaartje veroorloven. Bovendien gaat de reis een stuk sneller dan met een privéjet, waar de doelgroep vaak ook over kan beschikken.”

Prototype

Nieuws

menu