Onrust om onjuist bericht op sociale media over avondklok en verboden amateurwedstrijden

Onrust om onjuist bericht op sociale media over avondklok.

Op WhatsApp en sociale media is verwarring ontstaan over een nieuwe lijst aan verscherpte coronamaatregelen die het kabinet binnenkort zou gaan afkondigen, waaronder een avondklok voor de grote steden. Het ondertussen massaal gedeelde bericht is niet waar, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

In het bericht dat sinds vanmiddag rondgaat staat onder meer dat vanaf aanstaande vrijdag een avondklok wordt ingesteld voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook zou het kabinet een streep zetten door alle sportwedstrijden op amateurniveau. ,,We nemen maatregelen die hard zullen ingrijpen in ons leven. De besmettingen lopen steeds verder op. Deze getallen zullen de komende weken nog zeker oplopen”, valt te lezen in het bericht.

In de tekst, die nog altijd op grote schaal wordt verspreid, wordt melding gemaakt van een persconferentie waarin de nieuwe maatregelen zullen worden toegelicht. Daar is echter geen sprake van, klinkt het vanuit Den Haag.  Een woordvoerder van het ministerie noemt het een ‘geraffineerd bericht” en vindt het ‘heel kwalijk dat dit wordt rondgestuurd’.

Wilders

In het bericht wordt verwezen naar een vergadering van de ACC: een ambtelijke crisiscommissie die het kabinet adviseert in de coronacrisis. Deze commissie komt deze week niet eens bij elkaar, vertelt de woordvoerder.

Op sociale media wordt het bericht door veel mensen voor waar aangenomen. Zo twittert PVV-leider Geert Wilders: ,,Een avondklok is géén goed idee. Gaat veel te ver. Nederland is geen Syrië.“ Deze tweet werd binnen enkele minuten al honderden keren ‘geliket’.

Het ministerie benadrukt dat het nog te vroeg is om het effect van de recent genomen maatregelen te zien, en dat er vooral wordt gekeken hoe de huidige maatregelen het beste kunnen worden toegepast.

Nieuws

menu