Omzet trekt aan, maar de geleden verliezen zijn groot

Hotels, campings en vakantieparken profiteren van Nederlanders die de zomervakantie in eigen land vieren. De horeca en kunstenaars komen minder goed uit de lockdown.

Na de heropening van de horeca is bij de caféhouders in juli 13 procent minder geld binnengekomen dan een jaar eerder, bij de restauranthouders is dat 11 procent.

Na de heropening van de horeca is bij de caféhouders in juli 13 procent minder geld binnengekomen dan een jaar eerder, bij de restauranthouders is dat 11 procent. FOTO ANP/EVERT ELZINGA

Online bank Knab analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 bv’s en eenmanszaken. De onderzoekers van de bank keken naar de inkomsten van zakelijke klanten tijdens de lockdown én de maanden juni en juli en vergeleken die met dezelfde periodes vorig jaar. Eventuele overheidssteun namen zij niet mee in het onderzoek.

Wat blijkt? Hoewel de financiële gevolgen van de coronamaatregelen in een aantal branches nog altijd heel groot zijn, krabbelen ondernemers in sommige sectoren weer aardig op, bijvoorbeeld ondernemers in de Nederlandse toerismesector. Ze hebben de afgelopen tijd weer wat lucht gekregen, vooral met dank aan Nederlanders die vakantie vieren in eigen land.

Inkomensverlies nog niet terugverdiend

Zo kregen hotels, vakantiehuisjes en campings vorige maand gemiddeld 11 procent méér op hun bankrekening gestort dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Tijdens de lockdown liepen die ondernemers nog zo’n 36 procent van de omzet mis. ,,Gelukkig schrijven zij direct na de lockdown alweer plussen, al maakt dat het inkomensverlies van tijdens de lockdown nog lang niet goed’’, licht Casper Zwart van Knab toe.

Voor ondernemingen en reisbureaus die het moeten hebben van de reizigers die voor vakantie naar het buitenland gaan, is het een ander verhaal. ,,Voor die groep zal het wrang zijn dat de binnenlandse markt nu zo profiteert terwijl zij ver achterblijven.’’

De 586 reisorganisaties die Knab als huisbank hebben, verloren tijdens de lockdown al gemiddeld 50 procent van hun inkomsten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook toen ons land in juni langzaam van het slot ging, bleef herstel uit, zo valt op te maken uit de analyse. Zij zagen in juni nog altijd 54 procent minder geld op hun rekening gestort worden dan tijdens dezelfde maand vorig jaar.

In de maand juli lijken de reisondernemers het wel ietsjes beter te doen, maar van echt herstel is geen sprake. Zo kregen ze vorige maand 21 procent minder geld binnen dan dezelfde periode vorig jaar. Zwart: ,,Het lijkt er heel voorzichtig op dat de weg naar boven is ingezet, maar de geleden verliezen zijn erg groot.’’

Kunstenaars en artiesten zonder werk

De reisondernemers zijn ongetwijfeld niet de enige ondernemers die met pijn in het hart naar het saldo op hun bankrekening kijken. De ruim achthonderd café- en restauranteigenaren, die bankieren bij Knab, zagen hun omzet na de lockdown aantrekken, maar ook bij die groep blijven de inkomsten ver achter.

Zo is er na de heropening van de horeca bij de caféhouders in juli nog altijd 13 procent minder geld binnengekomen dan een jaar eerder, bij de restauranthouders is dat 11 procent. Eerder had brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland gesignaleerd dat horecaondernemers aanzienlijk minder bezoekers ontvangen dan voor de corona-uitbraak.

Voor sommige ondernemers is het zelfs nog slechter uitgepakt, wijst de analyse uit. Zo zijn ondernemers in de kunstensector de economische gevolgen van corona pas echt gaan merken ná de lockdown. Kunstenaars, artiesten en theaters die het deels moeten hebben van een zomer vol met festivals zitten nu zonder werk.

Bijna zesduizend ondernemers in deze branche hebben een bankrekening bij Knab. Volgens de bank bleef hun inkomensverlies tijdens de lockdown beperkt tot 15 procent maar liep dat in juli op naar 31 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Andere branches

In dat opzicht hebben ondernemers in de wellness en sportscholen sinds het einde van de lockdown minder te lijden onder de coronaperikelen. Zo zagen kappers én schoonheidsspecialisten (+6 procent) en sportscholen (+9 procent), twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden, juist vorige maand gemiddeld meer geld op hun rekening binnenkomen dan een jaar terug.

Ook een deel van de detailhandel is goed door de coronacrisis gekomen, met de webwinkels als uitschieter. Volgens het onderzoek ontvingen bv’s en eenmanszaken in die sector tijdens de lockdown gemiddeld 43 procent meer dan een jaar eerder. Vorige maand was dat nog altijd een plus van 23 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie