Nooit meer panisch op zoek naar buitenlandse Starbucks-wifi (in de EU)

FOTO: FLICKR/MELISSA BARRA/CC BY-SA 2.0

Het is een bekend vakantiedilemma in het buitenland: eeuwig op zoek naar (slechte) wifi of een dure internetrekening accepteren. Sinds vandaag is dat binnen de EU verleden tijd. Hoe zit dat?

Nieuwe regelgeving: wat gaat er veranderen?

Het is je misschien wel eens overkomen: na een leuke vakantie in Frankrijk kom je thuis en vind je tot je grote schrik een peperdure rekening van je mobiele telefoon-provider.

Wat blijkt? Alle data die je in het buitenland hebt verbruikt, vallen buiten de je normale internetbundel. En dus vallen die restaurantrecensies die je opzocht plotseling een stuk duurder uit dan het eten.

Vanaf donderdag steekt de Europese Commissie daar een stokje voor: binnen de EU mogen die extra roamingkosten (internetten in het buitenland) niet meer. KPN en Vodafone hebben dat beleid sinds 1 juni doorgevoerd, T-Mobile volgt op 13 juni.

Het scheelt mij dus geld?

Ja. Je kan nu op de camping in Frankrijk (of waar dan ook binnen de EU) gewoon internetten op je telefoon zoals je dat in Nederland ook doet. Zonder extra kosten; je internetbundel loopt over de grens gewoon door. Panisch zoeken naar een Starbucks voor ‘gratis’ wifi hoeft dus niet meer.

 

Zijn providers hierdoor duurder uit?

In principe wel. Want als je in Frankrijk het internet op gaat, maak je gebruik van het netwerk van een Franse telecomprovider. Dat is niet gratis; jouw eigen provider draait voor de kosten op. Een Gigabyte kost ze maximaal 8,70 euro (dat bedrag wordt de komende vijf jaar overigens steeds lager).

Er wordt gevreesd dat die extra kosten uiteindelijk verrekend worden in de abonnementstarieven. Providers zeggen dat dat niet het geval is.

Moet ik in het buitenland iets doen?

De meeste mensen zijn nu gewend om ‘roaming’ uit te zetten op hun mobiele telefoon. Zo voorkom je dat het toestel op een buitenlands netwerk data gaat gebruiken. Omdat deze data vanaf donderdag uit je bundel komt, is dat niet meer nodig.

Als je roaming standaard uit hebt staan, moet je over de grens dat uiteraard wel eerst aanzetten. Dat doe je zo:

Zitten er haken en ogen aan?

Mogelijk wel, afhankelijk van je provider. Zo werken de meeste providers met een ‘fair use policy’. In veel gevallen staat daarin dat je maximaal zestig dagen per jaar zonder extra kosten binnen de EU mag roamen.

En soms heb je niet je hele databundel ter beschikking in het buitenland. Vraag de precieze voorwaarden voor jouw abonnement daarom bij je provider na.

Maar wat nu als ik bij de grens met Duitsland woon?

Bewoners van het grensgebied met Duitsland hebben een uitzonderingspositie. Zet je daar roaming aan, dan bestaat de kans dat je vaak contact hebt met een Duits netwerk.

Dat telt in principe niet als een ‘roaming dag’, maar wat je verbruikt gaat natuurlijk wel van je bundel af. Het is daarom beter om voor de zekerheid handmatig contact te blijven maken met het Nederlandse netwerk.

Nieuws

Meest gelezen

menu