Nieuw jaar, nieuwe smaken: 10 foodtrends voor 2021

Een gezond ontbijt. FOTO UNSPLASH

Een nieuw jaar betekent nieuwe manieren van eten en drinken. Welk eetmoment speelt de hoofdrol? Wat scheppen we dit jaar voor onbekende en vertrouwde smaken en ingrediënten op ons bord? En wat gaat er in het glas? Volgens een onderzoek van internationale supermarktketen Whole Foods Market zijn dit de 10 belangrijkste foodtrends voor 2021.

1. Gezondheid voorop 

Immuniteit blijft een toverwoord in 2021. We gaan voor gezonde voeding bomvol voedingswaarde, goed voor lichaam én geest. De grenzen tussen gezondheidswinkels en supermarkten vervagen, waardoor je in die laatste zomaar superfoods, probiotica, supplementen, adaptogenen en soortgenoten aantreft, als losse ingrediënten of verwerkt in producten.

2. Ontbijt in de hoofdrol 

Al dat thuiswerken zorgt er voor dat het ontbijt – volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag – meer aandacht krijgt dan ooit. De dag starten met pannenkoeken of een eiergerecht (al dan niet in een veganistische variant) doen we niet langer alleen in het weekend, maar ook op doordeweekse dagen. Voor wie ’s ochtends geen grote eter is:  volgens Thuisbezorgd  is het ontbijt dit jaar geenszins aan tijd gebonden. Je kunt je favoriete ontbijtgerecht dus ook prima ’s middags of ’s avonds eten.  

3. Basic met smaak 

Staat bekend en traditioneel gelijk aan saai? Niet in de keuken 2021. Met een moderne twist maken we van ‘ouderwetse’ gerechten en ingrediënten dit jaar de nieuwe klassiekers. Van een doornormale tomatensaus voor pasta bijvoorbeeld, maak je met specerijen gemakkelijk iets bijzonders. 

4. Koffie anders 

Je kunt je dag nog steeds starten met een dampende kop filterkoffie, americano of latte, óf je kiest voor een product waar koffie – en de bijbehorende energiestoot – in verwerkt is. Repen, granola, smoothies en zelfs yoghurt met koffie veroveren de schappen.  

5. Betere babyvoeding 

Het assortiment voor de allerkleinsten bevat naast de standaard kleur- en textuurloze potjes babyvoeding steeds meer keus, met meer volwassen smaken en ingrediënten, zoals rabarber, rozemarijn en lijnzaad.  

6. Voeding van voedselafval 

Niet alleen thuis proberen we voedselafval te minimaliseren, ook steeds meer voedselproducenten gaan voor no waste. Geupcyclede voeding is gemaakt van ingrediënten – zoals schillen en stelen – die anders bij het afval zouden zijn beland.  

7. Andere olie 

In veel huishoudens gaat er standaard olijfolie in de pan of over een salade, maar nu ontdekken we ook andere varianten. Elke soort heeft zo zijn eigen smaak en kenmerken. Zo zijn walnootolie en pompoenpitolie (beide nootachtig van smaak) heel geschikt voor salades en is zonnebloemolie ideaal voor bereiding op hoge temperatuur 

8. Kombucha met een kick 

Foodies en gezondheidsfanaten omarmden kombucha, een gefermenteerde en glutenvrije drank met levende probiotia, een aantal jaar geleden al.  Whole Foods Market  voorspelt dat we dit jaar ook de variant met alcohol graag drinken.   

9. Kikkererwten  

De een kan geen hummus of falafel meer zien, de ander kan er juist geen genoeg van krijgen. Als je in die laatste categorie valt, zit je goed, want de kikkererwt heeft zijn beste tijd nog altijd niet gehad. Dit jaar maakt de peulvrucht, een glutenvrije bron van plantaardige proteïne, onder andere furore in ‘kikkererwtentofu’ en kikkererwtenmeel.  

10. Vegan jerky 

Beef jerky is niet razend populair in Nederland, maar wellicht dat de vegan variant op deze gedroogde vleessnack meer voet aan de grond krijgt. Die wordt gemaakt van bijvoorbeeld champignon of jackfruit, al dan niet opgeleukt met chili, zout, gember of chocolade.

Nieuws

menu