Nederlanders dol op nieuwe haring. Hoe gezond is haring?

Eerste Hollandse Nieuwe uitgedeeld op GGD-vaccinatielocaties ANP

Zodra de nieuwe haring er weer is, gaan Nederlanders zich massaal te buiten aan de vis. In de eerste vier weken van het nieuwe haringseizoen eten we een vijfde van de totale hoeveelheid die er in een jaar doorheen gaat, meldt de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Nederlanders zijn gek op haring. We eten er met elkaar gemiddeld vier tot vijf per persoon, en dat zijn alleen nog maar de haringen die tussen nu en eind september worden verkocht als Hollandse Nieuwe. Na het seizoen wordt de haring, wanneer de vis geen Hollandse Nieuwe meer mag heten en de naam maatjesharing krijgt, ook nog volop verkocht.

In totaal wordt er per jaar zo’n 25 miljoen kilo haring verwerkt tot maatjesharing. Dat komt neer op zo’n 180 miljoen haringen. De helft daarvan komt naar Nederland, de rest gaat voornamelijk naar Duitsland, waar de Holländischer Matje ook populair is, en België. Ook van oorsprong Nederlandse en Duitse gemeenschappen op andere plekken in de wereld kunnen van een harinkje genieten.

Verkoop haringen

In de maatjesharingwereld gaat jaarlijks zo’n 300 miljoen euro om. Dat is de waarde van de gefileerde haringen. Maatjesharing vormt echter maar een klein deel van wat er met de gevangen Noordzeeharing gebeurt. In 2017 mag er bijvoorbeeld ruim 481 miljoen kilo van de vis gevangen worden.

De rest van die haring komt ook deels naar Nederland, maar wordt dan bijvoorbeeld tot zure haring, bakbokking of rolmopsen verwerkt. Ook in Scandinavië, Groot-Brittannië en de landen rond de Oostzee vinden haringen gretig aftrek.

Hollandse nieuwe

Niet elke haring mag verkocht onder de naam Hollandse Nieuwe. Dit mag alleen als de vis gevangen is tussen 1 mei en 31 augustus en verkocht wordt voor 1 oktober van hetzelfde jaar. Het gebruik van de term is beschermd en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag zelfs sancties opleggen aan verkopers die de regels overtreden.

Hoe gezond is haring

  • Haring bevat per 100 gram ongeveer 16 gram vet. Dit hangt af van het moment van vangst
  • 18 gram proteïne en een flinke dosis vitamines.
  • Er zitten zo’n 222 kcal in 100 gram haring.
  • Dit zijn de vitamines die in haring zitten op een rijtje: Vitamine A, Vitamine B, Vitamine B2, Vitamine B6, Vitamine B11, Vitamine B12, Vitamine C en vooral Vitamine D.

Regelmatig een haring eten is dus erg gezond.

Nieuws

menu