Nederland zet alles op alles om Britse toestanden te voorkomen: ’Voor het virus is het een wedstrijd’

Met de inktzwarte coronatoestand in Engeland lopen ook in Nederland de zorgen op. Maatregelen als het verlengen van de lockdown en het volledig testen van de gemeente Lansingerland moeten de verspreiding van het virus, en speciaal de besmettelijker Britse variant, vertragen. De vraag is: is het genoeg, en is het op tijd?

Foto: ANP Vincent Jannink

Foto: ANP Vincent Jannink Foto: Vincent Jannink Vincent Jannink

'Londense praktijken', waar ambulances rijendik voor de eerste hulp staan en waar de zwaarste weken in de geschiedenis van de gezondheidszorg worden voorzien, dat ziet viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen niet zo snel gebeuren in Nederland.

„In Engeland is er nu een zwart scenario omdat ze alles hebben opengehouden tot kort voor de kerst. Daar zie je nu de effecten van. Natuurlijk gooit de extra besmettelijkheid ook roet in het eten, maar als daar een lockdown was geweest, zou je deze trieste beelden nu niet zien.”

Dat het aantal ziekenhuisopnames in ons land minder sterk daalt dan werd verwacht, ligt volgens Niesters niet specifiek aan de Britse, besmettelijker variant. Als belangrijker oorzaken noemt hij dat een deel van de Nederlanders zich niet goed genoeg houdt aan de maatregelen en men er steeds meer rekening mee houdt dat kinderen in het voorgezet onderwijs een grote rol spelen in de aanhoudende verspreiding van het virus.

BEKIJK OOK:

Kuipers vreest: Britse mutatie kan roet in eten gooien

Of de mutatie zich in Nederland nu verspreidt of niet; we moeten ons nog een poosje aan de maatregelen houden, stelt Niesters. „Hoewel het aannemelijk is dat deze variant ook hier overheersend zal kunnen worden. Voor een virus is het een wedstrijd; het muteert zich in vele varianten. De variant die zich het beste aanpast en kan overleven ’wint’. Er is geen plek voor zilver of brons; alleen voor ’goud’.”

„Zolang er mensen zijn die zich van de maatregelen niets aantrekken, zal de gehoopte daling van ziekenhuisopnames niet zo snel gaan”, stelt viroloog Ab Osterhaus. Hij denkt dat het niet uitmaakt of hier nu de Britse of de Zuid-Afrikaanse variant voet aan grond krijgt. „Daar hoef je niet zo bang te zijn; het is niet dodelijker of ziekmakender. Het gaat om je houden aan de regels en de handhaving ervan.”

Drukte bron van plezier voor virus

Niesters vult aan: „Dus demonstraties kan je wel toestaan als ’grondrecht’, maar dit soort samenscholingen zorgen juist voor besmettingen. De mensen die protesteren tegen de maatregelen houden die ook juist in stand. Mensen die allemaal sneeuw willen zien op het Drielandenpunt, snappen nog steeds niet dat drukte een bron van plezier is voor het virus.”

Dan zijn er nog de kinderen, die niet echt ziek worden van het virus, maar wel vaak drager blijken en zorgen voor besmetting en verspreiding. Dat speelt mee in de mogelijke beslissing om middelbare scholen langer gesloten te houden, zeker nu de Britse variant gemakkelijker wordt doorgegeven. „Maar er zullen de komende tijd nog wel meer varianten komen”, veronderstelt Osterhaus.

Sneltesten bij kinderen

Kinderarts Patricia Bruijning wil proeven houden met het afnemen van sneltesten bij kinderen, zodat de schooldeuren mogelijk ook weer geopend kunnen worden voor middelbare scholieren. „Dat vind ik een goed idee”, zegt Niesters die al sinds de zomer pleit voor het grootschalig testen van grote groepen volwassenen en jongeren. „We hebben testen genoeg, waarom doen we dat niet? Pas dan kunnen we exact zeggen in hoeverre ook zij eraan bijdragen dat de epidemie gaande blijft.”

De viroloog is dan ook voorstander van de oproep van de GGD aan alle inwoners van de gemeente Lansingerland om zich te laten testen op het coronavirus. Daarmee moet ook de uitbraak van de Britse variant op een school daar in kaart worden gebracht.

Het RIVM benadrukt dat de situatie in Engeland en Nederland niet vergelijkbaar is. „Wij zaten al een lockdown toen de Britse variant werd vastgesteld in Engeland en wij daarvan op de hoogte zijn gesteld. Min of meer per ongeluk is de situatie dus anders hier en krijgt het niet zo snel voet op de grond als in Engeland”, zegt een woordvoerder.

Grote zorgen

Intensivist Diederik Gommers van het Erasmus MC drukt zich voorzichtig uit: „We voelen de consequenties van de Britse variant nog niet echt terug in de ic-cijfers en in de ziekenhuisopnames, maar ik heb er wel grote zorgen over.”

Osterhaus voorziet dat een zwart scenario zoals in Engeland zich wel kan voordoen in Nederland. „Maar zo ben ik; ik ga altijd van het ergste uit. Ik zou veel meer vaccins hebben besteld. Beter te veel hebben dan te weinig, denk ik dan. Zoals je ziet: bij te weinig krijg je helemaal kritiek! Ik vind dat Nederland maar wat aanmoddert; elke keer dat sturen op het aantal beschikbare bedden. Zorg dat het virus weggaat; doe goed bron- en contactonderzoek. Vaccinatie is mooi, maar dat is pas in het najaar achter de rug. En vertel eens een keer aan de Nederlanders hoe we uit deze lockdown komen. Het is belangrijk dat we nu eens gaan denken aan de exit-strategie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus