Nederland is al maanden in de ban van stikstof. Wat is dat eigenlijk en waarom is het zo'n probleem? | video

Wat is stikstof, waarom is het een probleem en waarom zijn de boeren zo boos? Verslaggever klimaat en duurzaamheid Thereza Langeler legt het uit.

Het wordt een spannende week: na twee maanden gesprekken voeren komt bemiddelaar Johan Remkes woensdag met een oordeel over het stikstofprobleem. Dat houdt Nederland nu al maanden in z’n greep - maar waar gaat het ook alweer over?

Om de natuur te beschermen, wil het kabinet dat er minder stikstof wordt uitgestoten. Maar de plannen die daarvoor werden gepresenteerd in juni, leidden tot woede en protest van boeren. Zij zullen waarschijnlijk met hun bedrijf moeten stoppen, of minstens fors inkrimpen.

Remkes heeft gesprekken gevoerd met een aantal belangenbehartigers van de boeren, maar ook met natuurorganisaties, banken en het bedrijfsleven. Woensdag vertelt hij wat er volgens hem het beste kan worden gedaan, en waarschijnlijk volgt de regering zijn advies op.

Wat is stikstof eigenlijk precies? En waarom vinden we het zo’n probleem? Op die vragen geven we antwoord in deze video.

Nieuws

menu