Nederland bungelt onderaan in de Europese 'vaccinatierace' tegen corona. Bekijk hier hoe we het doen in vergelijking met andere landen

In Europa wordt inmiddels bijna overal gevaccineerd. Foto: Shutterstock

Als een van de laatste Europese landen startte Nederland op 6 januari met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Inmiddels zijn zo’n 135.000 inwoners gevaccineerd, minder dan één procent van de bevolking. Daarmee zijn we in Europa een van de langzaamste landen.

Uiteindelijk is het belangrijk dat over de hele wereld de vaccinatiegraad hoog genoeg ligt om het virus te doven. Van een echte ‘vaccinatierace’ tussen landen is dan ook geen sprake. Wel zegt het percentage gevaccineerden iets over de snelheid van de vaccinatiecampagnes in de verschillende landen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De tabel houdt bij hoe groot deel van de bevolking al minimaal één prik met het vaccin heeft gekregen. Om helemaal beschermd te zijn, zijn twee inentingen nodig. De tweede inenting volgt in de regel na drie weken, al kiezen sommige landen ervoor om hier langer mee te wachten. Op die manier komen andere personen eerder aan bod voor hun eerste prik.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk begon op 8 december als eerste van alle Europese landen met vaccineren. Terwijl de rest van Europa nog wachtte op goedkeuring van het Pfizer-vaccin, keurden de Britse autoriteiten het middel al eerder goed. Inmiddels is van elke zeventien inwoners al minstens één gevaccineerd.

Mogelijk gaat het vaccineren aan de andere kant van het kanaal straks nog sneller. Afhankelijk van de voorraad vaccins overweegt de regering om 24 uur per dag te prikken. Ook beschikken de Britten over 1.200 vaccinatielocaties.

Nederland

In Nederland is gekozen om eerst alle medewerkers in de acute zorg in te enten. Inmiddels zijn ook thuiswonende ouderen van 90 jaar en ouder aan de beurt. De komende maanden volgen, de kwetsbare groepen en medici aan de beurt, vanaf april volgt de rest van de bevolking.

Wel is het daarvoor nog de vraag of er voldoende vaccin voor handen is. De Britse farmaceut AstraZeneca blijkt door productieproblemen in het eerste kwartaal van 2021 60 procent minder vaccins te kunnen leveren dan gepland. Nederland heeft 4,5 miljoen doses van het ‘Oxford-vaccin’ besteld.

Nieuws

menu