Het vriest en mijn eieren in het kippenhok zijn bevroren. Kan ik ze nog wel eten of moet ik deze eieren weggooien?

Vredelingers, kippen die een mooi en vrij leven hebben, in de boomgaard van het Heempark. Foto: Niels de Vries

Heb je een kippenhok in de tuin staan? Dankzij de kou van de afgelopen en komende nachten heb je een grote kans dat de normaal zo lekker verse eitjes die je daaruit haalt bevroren zijn. Kun je die eieren nog opeten of kun je ze beter weggooien?

Het korte antwoord: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn ook mensen die zelf eieren in de vriezer leggen als ze er teveel hebben. Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn, in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.

Maar er is een kanttekening. Een ei dat al eens bevroren was kan niet nog eens worden ingevroren. Dat geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen: twee keer invriezen is nooit oké.

Van de kippen, voor de kippen

Heb je komende dagen geen eieren op het menu en al een grote voorraad in de koelkast liggen? Gooi ze dan niet in de vuilnisbak, maar geef ze terug aan je kippen. Kook de eieren en stamp ze fijn. De schaal mag erom blijven. Trakteer je kippen op het hapje. Ze zullen je dankbaar zijn voor de extra kalk en eiwitten in deze barre periode.

Je kan eieren ook zelf invriezen

Als je kippen je meer eieren geven dan je op kan eten (en ze zijn niet bevroren geweest), kun je ze ook zelf invriezen. Een makkelijke manier om dat te doen is met een siliconen cupcakevorm. Breek het ei alsof je het gaat bakken, en doe het in de cupcakevorm. Vul alle vormpjes en zet het in diepvries. Ditzelfde kan ook met een vorm voor ijsblokjes.

Voor recepten waarbij je alleen eiwit of eigeel nodig hebt, is het handig om beide delen apart in te vriezen. Er is wel iets waar je op moet letten: eigeel verandert van structuur door het invriezen. Dat voorkom je door 6 gram suiker of zout toe te voegen per 100 gram eigeel. Door suiker of zout wordt het vriespunt lager, waardoor de structuur van eigeel minder aangetast wordt.


Lees ook: Gezondheidenco

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Gezond eten en drinken
Gezondheid