Meteorenzwerm passeert komende dagen onze planeet

Liefhebbers van ‘vallende sterren’ hebben geluk: komende nachten kruist een meteorenzwerm de baan van de aarde.

Liefhebbers van ‘vallende sterren’ hebben geluk: komende nachten kruist een meteorenzwerm de baan van de aarde. Dit jaar worden per uur circa tien tot vijftien lichtgevende sporen verwacht, maar bewolking kan roet in het eten gooien voor de zichtbaarheid.

De zogenoemde Orioniden zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De hoeveelheid meteoren verschilt. Dit jaar worden er per uur dus circa tien tot vijftien verwacht, meldt meteoroloog Raymond Klaassen van  Weerplaza . ,,Omdat er ook nog meteoren mogelijk zijn van andere zwermen of sporadische meteoren, kan het totaal oplopen naar zo’n 25 tot 35 stuks.”

Alleen het weer werkt dit jaar niet mee om de vallende sterren goed te zien. ,,Komende nacht is er veel hoge bewolking en je moet wat geluk hebben om toch goed zicht te hebben op het zwerk”, aldus Klaassen. ,,Mocht je dus in de avond of nacht nog even buiten zijn en je ziet wat sterren flonkeren, dan is het de moeite om iets langer te blijven kijken, want misschien zie je een helder lichtstreepje voorbijschieten. Sta dan ook even stil bij de snelheid. Een Orionid beweegt met circa 66 kilometer per seconde langs de hemel. Dat is snel, heel snel. Vergelijkbaar met in vijf seconden van Groningen naar Maastricht reizen.”

Woensdagavond (omstreeks 22.00 uur) en donderdagochtend (omstreeks 6.00 uur) heb je de meeste kans om vallende sterren te zien. Houd je blik op het zuiden gericht en probeer door de wolken heen te turen. Een telescoop heb je niet nodig, maar het is wel slim om op een plaats te gaan staan waar weinig luchtvervuiling is.

Orioniden

De Orioniden danken hun naam aan het feit dat ze ogenschijnlijk uit het sterrenbeeld Orion vallen. Meteoren zijn stukjes steen die door het heelal zoeven. Op het moment dat zo’n stukje steen de dampkring van de aarde betreedt, verdampt het en zien wij dat kort als een helder streepje aan de hemel, legt Klaassen uit. Een enkele keer kan zo’n stukje steen het aardoppervlak bereiken, we spreken dan van een meteoriet. Meteoren zijn dus geen vallende sterren.

Over twee maanden krijgen we een herkansing, op 14 december. Klaassen hoopt dat het dan goed helder is in de nacht. ,,Dan kunnen we naar de Geminiden kijken en kan het aantal meteoren per uur oplopen tot ruim negentig.”

Naast de Orioniden zijn er ook nog andere meteorenzwermen. Bekend zijn de Perseïden en Leoniden. De Geminiden in december leveren vaak de meeste meteoren op.

Nieuws

menu