Met deze 'levende doodskist' van schimmeldraden kunnen overledenen de bodem verrijken in plaats van vervuilen

De levende doodskist.

De levende doodskist. Foto: Loop & The Motown Movement

Overledenen kunnen vanaf nu op een nieuwe manier worden begraven, namelijk in een ‘levende doodskist’ van mycelium. ,,Op deze manier kunnen mensen weer een worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen.’’ Afgelopen week is de eerste persoon al in een ‘living cocoon’ begraven.

TU-studenten van startup Loop hebben de doodskist zo gemaakt dat deze bijdraagt aan efficiënte ‘compostering’ van het lichaam. De kist heet ‘De Living Cocoon’ en ruimt giftige stoffen op en levert zo een verrijkte voedingsbodem voor (nieuwe) bomen en planten. ,,De Living Cocoon laat mensen weer een worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen”, legt Bob Hendrikx, oprichter van Loop, uit.

Mycelium

Mycelium is een netwerk van schimmeldraden. Het groeit normaal gesproken in de wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen. Volgens Bob Hendrikx is mycelium de recycler van de natuur. ,,Het is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet ‘t ook met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal.”

Het composteren van een lichaam kan langer dan tien jaar duren en de gelakte en metalen onderdelen van een kist, net als synthetische kleding, blijven zelfs nog langer in de grond. De levende doodskist kan dit proces verkorten naar twee tot drie jaar. ,,Daarbij worden niet alleen de afvalstoffen van het menselijk lichaam omgezet in voedingsstoffen, ook de omliggende bodemkwaliteit wordt verbeterd, waardoor nieuw leven de kans krijgt om te floreren.”

Klaar voor gebruik

De studenten hebben de kist gemaakt in samenwerking met de Haagse uitvaartcoöperatie Cuvo en De Laatste Eer uit Delft. De kisten zijn eerst meerdere keren getest en zijn nu klaar voor gebruik. Cuvo heeft de eerste uitvaart met deze kist afgelopen week uitgevoerd. ,,Het was een zeer indrukwekkend moment om na maanden ontwikkeling nu echt het eerste afscheid op deze bijzondere manier mogelijk te hebben kunnen maken.”