Met deze basisregels stel je de perfecte kaasplank samen

De kaasplank valt eigenlijk op elk moment en bij iedereen in de smaak. FOTO SHUTTERSTOCK

Als afsluiter van een uitgebreid diner of als hapje tijdens een feestelijke borrel: de kaasplank valt eigenlijk op elk moment en bij iedereen in de smaak. Heb je geen idee welke kazen je moet kiezen en hoe je die een beetje appetijtelijk presenteert aan je gasten? Met deze basisregels als uitgangspunt kun je de plank niet misslaan. 

Kies je kazen 

Variatie in zowel smaak als textuur is belangrijk. Kies bij voorkeur voor kazen uit de verschillende (Franse) kaasfamilies: witschimmelkaas, geiten- en schapenkaas, harde en halfharde kaas, rode korstkaas en blauwaderkaas. Zo horen brie en camembert beide tot de witschimmelkazen, is Engelse Stilton een blauwaderkaas en Munster een rodekorstkaas. Je kunt de kaasplank ook in dezelfde stijl als de rest van het diner houden. Kies bijvoorbeeld uitsluitend voor Franse, Italiaanse of Hollandse kazen, afhankelijk van het menu. Kom je er zelf echt niet uit, vraag dan je kaasboer om advies.   

Hoeveelheid 

De hoeveelheid kaas je nodig hebt, is afhankelijk van het serveermoment. Serveer je de kaas bij de borrel, reken dan op zo’n 175 tot 200 gram kaas per persoon. Als de kaasplank bedoeld is als afsluiter van een maaltijd, is 100 tot 125 gram voldoende. Kies voor een oneven aantal kazen. Bij een gezelschap van 2 personen zijn 3 verschillende soorten voldoende, voor grotere groepen kies je er meer. Goed om te weten: als je een kaasplank serveert als onderdeel van een diner, dan serveer je deze officieel vóór het dessert.  

Serveren 

De term ‘kaasplank’ zegt het al: serveer de kazen bij voorkeur op een houten plank, want dan kun je ze het beste aansnijden. Leg voor elke kaas een apart mesje – zonder kartels – klaar. Snijd eventueel een deel van de kaas vast voor: dit nodigt vooral in grotere gezelschappen de gasten uit om zelf toe te tasten. Haal de kaas tenminste een half uur voor serveren maar liever nog wat eerder vast uit de koelkast. Op kamertemperatuur komt de smaak het beste tot zijn recht. Schik de soorten vervolgens van mild tot pittig op de plank.  

Voor erbij 

Een kaasplank met alleen kazen is prima, maar aantal garnituren zijn wel zo feestelijk. Druiven, dunne plakjes peer, ongezouten gebrande noten, gedroogde vruchten, vijgen- of dadelbrood, ‘gewoon’ ambachtelijk brood of stokbrood, chutney, appelstroop: keus genoeg. Zorg, net zoals je bij de kazen hebt gedaan, voor verschillende smaken en texturen en denk vooraf goed na over welke smaken het beste combineren met de kazen die je serveert. Zo is appelstroop heerlijk bij oude, harde kazen en doet peer of perenchutney het erg goed in combinatie met blauwaderkaas.  

In het glas 

De meest voor de hand liggende keuze bij kaas is een glas wijn, maar voor wie geen wijndrinker is of gewoon wel eens wat anders wil proberen, zijn er ook andere opties. Zo smaakt een (speciaal)biertje bij de borrelkaasplank ook heel goed. Mag het iets verfijnder? Ga dan eens voor thee. Zo combineert zwarte thee  volgens theesommelier Marloes Bodewes-Bos  prima met smaken waar je normaal gesproken rode wijn bij zou serveren, zoals kaas.  

Nieuws

menu