Met de trein van Emmen naar Leeuwarden via Bakkeveen en Oudega? Wel als het aan deze Amsterdammer ligt

FOTO HOGE NOORDEN / JACOB VAN ESSEN

Tim Sekac, een 21-jarige treinliefhebber uit Amsterdam, is eind juli een offensief gestart voor een treintraject tussen Leeuwarden en Emmen. De petitie is inmiddels meer dan 9500 keer ondertekend.

,,Het Noorden moet snel verbeterd worden, het is een beetje leeggeplukt”, aldus Sekac. Hij is een groot voorstander van een duurzaam Nederland en ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de trein. Volgens hem zou een spoorlijn, die langs dorpen als Boornbergum en Oudega moet gaan, duurzaam en goed zijn voor de economie. Sekac noemt het traject ook een goede verbinding tussen Leeuwarden en Drachten. Daarnaast zorgt het traject voor een rechtstreekse verbinding tussen Drachten en Assen, deze is er momenteel niet en zou automobilisten kunnen verleiden om de trein te nemen.

Deze petitie betreft ook de Hondsrug-spoorlijn, die het traject tussen Emmen en Groningen zou verkorten door beide steden rechtstreeks te verbinden. Daarnaast wordt het idee geopperd voor een verlenging tussen Emmen en Stadskanaal.

De treinfanaat heeft ook nagedacht over het traject tussen Zwolle en Meppel, waar regelmatig storingen zijn. Dit spoortraject is volgens hem de poort naar het Noorden. ,,Door de storingen zouden alternatieve verbindingen op zijn plaats zijn”, zegt Sekac.

Het door hem bedachte traject loopt echter wel dwars door het Drents-Friese Wold. Volgens Sekac moet er gekeken worden of er om dat stuk heen kan worden gegaan. ,,Anders moeten de bomen die weggehaald worden, ergens anders worden herplaatst.”

Als de petitie voor het traject tienduizend keer ondertekend is, wil hij hem aanbieden aan de Tweede Kamer.,,Ik hoop dat er op zijn minst een onderzoek komt waarin wordt gekeken naar de haalbaarheid en de kosten.” Sekac krijgt naar eigen zeggen bijna alleen maar positieve reacties op zijn plannen.

Naast de petitie over de spoorlijn Leeuwarden-Assen en Groningen-Emmen, heeft Sekac nog twee andere campagnes lopen. De ene petitie gaat over de realisatie van de Lelylijn. De tweede gaat over een verbinding tussen Noord-Holland en Friesland. Dat kan volgens de Amsterdammer met een spoortunnel tussen Stavoren en Andijk in Noord-Holland of door rails langs de Afsluitdijk te leggen.

Nieuws

menu