Lekker binnen gamen: deze acht games kan je deze winter met je ogen dicht kopen

In dit coronajaar is gamen voor veel mensen een fijne uitlaatklep. Veilig thuis, anderhalve meter van de tv. En dan komen zowel Sony als Microsoft ook nog eens met een nieuwe spelcomputer. Play bespreekt een aantal interessante games voor de tweede en derde golf.

Need for Speed Hot Pursuit.

Need for Speed Hot Pursuit.

De Playstation 5 zoemt stilletjes in onze huiskamer. Heel anders dan de lawaaiige PS4 PRO die de laatste jaren steeds meer associaties opriep met een opstijgende F35. De eerste kennismaking met de nieuwe generatie spelcomputers is prima: installeren is een fluitje van een cent en het account van de PS4 wordt moeiteloos overgezet op de PS5.

Heel jammer dat we de hand nog niet hebben kunnen leggen op de nieuwe Xbox – ook Play wordt geconfronteerd met het grote tekort aan voorradige spelcomputers. We beperken ons dus noodgedwongen tot de nieuwe Playstation.

Dit is geen giant leap for mankind , maar wel een mooi stapje verder. Processorkracht en geheugen zijn uiteraard sneller dan de vorige generatie en het beeld is nu echt 4K. Maar de grootste verbetering van Sony is deze keer de controller. Dit is een geavanceerd stuk technologie geworden, dat met trillingen en geluid echt een toegevoegde waarde heeft bij het spelen. Het meegeleverde spelletje Astro’s Playroom is daarom de moeite waard: het laat alle mogelijkheden van de controller aan bod komen in een grappig avontuur vol gamehistorie.

Toppers voor de nieuwe Playstation

Maar hoe zijn de ‘echte’ nieuwe games? We probeerden Spider-Man Miles Morales , een van de spellen waarmee Sony zelf wil laten zien wat de nieuwe hardware kan. Slingeren door New York is echt geweldig. De stad die iedereen kent, zelfs als je er nog nooit een stap hebt gezet, komt prachtig tot leven, van de wolkenkrabbers tot de parken en winkelstraten. Het avontuur is vrij kort: de zwarte hoofdpersoon Miles Morales moet de stad beschermen tegen allerlei tuig als Peter Parker op vakantie is. Volop actie.

Mooi, maar heel anders, is Sackboy: A Big Adventure . Het gebreide poppetje dat we kennen uit Little Big Planet beleeft nu zijn eigen avontuur. Het is een vrolijk kleurenbombardement waarin Sackboy uitgroeit tot held die zijn wereld moet redden van de boosaardige Vex. De aankleding is werkelijk fantastisch, maar onder het uiterlijk vertoon zit een prima platformspel voor jong en oud.

Marvel’s Spider-Man Miles Morales, voor Playstation 5. Ontwikkelaar Insomniac Games, uitgever Sony Computer Entertainment. Leeftijd 16+.

Sackboy: A Big Adventure, voor Playstation 5. Ontwikkelaar Sumo Digital, uitgever Sony Computer Entertainment. Leeftijd 7+

Lekker bewegen voor de tv

Elders in dit stuk beschuldig ik onze tienermeiden van het gebrek aan zangtalent. Daarom moet ik hier even zeggen dat ze wel sterren zijn in dansen. Naast hen sla ik een modderfiguur voor de televisie. Alleen met de gordijnen dicht, durf ik mee te doen aan Just Dance 2021 .

Het is in mijn geval meer bewegen op muziek, precies zoals ik deed tijdens feestjes toen die nog mochten. Alleen zullen de dansmoves met een slootje bier in het lichaam vast geen punten hebben opgeleverd. De Switch registreert de bewegingen namelijk nauwkeurig en deelt punten uit voor goede moves.

Just Dance is zo’n game die elk jaar terugkeert met nieuwe liedjes en een paar veranderingen. Het is de vraag of je alleen vanwege die nieuwe tracks de game weer moet kopen. Wie nog geen ervaring heeft met het dansgenre beleeft er zeker veel lol aan. Wij wel in elk geval.

Er zitten veertig nieuwe hits van artiesten als Dua Lipa, The Weekend of Harry Styles in de game en de eerste maand krijgen spelers ook gratis toegang tot de 600 extra nummers via Just Dance Unlimited. De kers op de taart noemt Ubisoft Dans de Farao van K3. Wat ben ik blij dat onze kinderen inmiddels uit die muziek zijn gegroeid.

Just Dance 2021, gespeeld op Nintendo Switch, ook voor PS4 en 5 en Xbox One en Series X/S. Ontwikkelaar en uitgever Ubisoft. Leeftijd 3+.

Pijn aan de oren

Ik weet wat ik in mijn schoen wil vinden. Een paar oordoppen van de beste kwaliteit. Want de tienermeiden hebben Let’s Sing 2021 ontdekt. En nu hebben ze veel talenten, maar zingen is er niet eentje van. Ik zit er niet over in dat we ooit met een van hen naar de Voice of Holland moeten.

Zuiver zingen is gelukkig geen vereiste om mee te kunnen blèren met liedjes van Billie Eilish, Justin Bieber of Ariane Grande. Of I can’t dance van Genesis. Die laatste is meer uit mijn tijd. Het is meteen het enige liedje waarmee ik de strijd durf aan te gaan. Want zuiver zingen is ook niet mijn ding.

De nieuwste editie van Let’s Sing zorgt wel voor hilariteit. En uitdaging. In de spelvariant die ze hier spelen, is het de bedoeling om steeds wedstrijdjes te winnen van de computer om verder te komen. Maar alleen oefenen of proberen een superster te worden zijn ook opties. Tussen de zeven spelmodes zit altijd wel een aantrekkelijke.

De game telt dertig internationale hits met de originele clips. Microfoons zijn niet beslist nodig, want door de app te downloaden op de smartphone heeft iedereen zijn eigen microfoon. Zo kun je coronaproof een karaokefeestje houden.

Let’s Sing 2021, gespeeld op PS4, ook voor Xbox One en Nintendo Switch. Ontwikkelaar Voxler, uitgever Koch Media. Leeftijd 12+.

Kat en muis-spelletje

Een remake van Need for Speed Hot Pursuit ? Het lijkt een makkelijke manier om een graantje mee te pikken van de piek in de gamesverkopen aan het einde van het jaar. Maar eigenlijk kunnen we geen genoeg krijgen van het chaotische kat en muis-spel tussen de politie en straatracers.

Een decennium oud is het origineel en Hot Pursuit staat nu niet meteen te boek als de ultieme Need fot Speed-game. Maar de opgepoetste versie heeft nog weinig aan kracht ingeboet. De game ziet er gelikt uit en de actie voelt ouderwets lekker aan. Instappen en scheuren.

Dat kan als straatracer, maar ook als politie. Beide keren heb je een arsenaal aan wapens. Zo kun je racers stoppen met een spijkermat of even onbestuurbaar maken. Hetgeen de wegpiraten ook met de politie kunnen doen.

Het principe is simpel. Racen van A naar B en ontsnappen aan de politie of juist de illegale racers staande houden. Nou ja, staande houden? Je dient ze te laten crashen alvorens de arrestatie volgt. Dat is leuk in je eentje, maar vooral met meerdere spelers is het heerlijk om je onder te dompelen aan de duizelingwekkende snelheden van Hot Pursuit.

Need for Speed, Hot Pursuit, gespeeld op PS4, ook voor PC, Xbox One en Nintendo Switch. Ontwikkelaar Criterion/Stellar Entertainment, uitgever EA. Leeftijd 12+.

Opgepoetste Pikmin schittert

In 2013 verscheen Pikmin 3 voor de Nintendo Wii U. Een ‘schitterend vormgegeven game’, schreven we hier destijds. Maar ja, heel veel spelers kreeg de vooruitstrevende spelcomputer van Nintendo niet, dus het is niet meer dan terecht dat het spel nu als Pikmin Deluxe een tweede kans krijgt op de wel succesvolle Nintendo Switch.

Pikmin, bedacht door de deze maand 68 geworden gamegenius Shigeru Miyamoto, is echt een pareltje. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk van de wezentjes, want dit is een survivalgame die heel wat strategisch denkwerk vereist. Op planeet PNF-404 moeten de met hun raket neergestorte ruimtereizigers Alph, Brittany en Charlie op zoek naar elkaar en hun ruimteschip repareren, maar vooral slagen in hun missie: voedsel vinden voor hun eigen planeet die uitgeput is. In deze uitgebreide versie verschijnen enkele nieuwe Pikmin, naast de bekende rode, gele en blauwe. Door de inzet van de wezentjes goed te plannen slaagt de missie, tientallen uren gameplezier later.

Pikmin Deluxe, voor Nintendo Switch. Ontwikkelaar Nintendo en Eighting, uitgever Nintendo. Leeftijd 3+.

Assassin’s Creed in Vikingstijl

Het is met de games in de serie Assassin’s Creed altijd spannend: hebben we dit jaar een duimpje omhoog nodig, of eentje omlaag? Sinds 2007 zijn er zo’n twintig titels uitgebracht en de kwaliteit was zeer wisselvallig. Met de komst van de nieuwe Playstation en de Xbox hebben de makers uit Montreal in ieder geval hun best gedaan: Assassin’s Creed Valhalla is absoluut een van de betere episodes.

Een van de sterke punten in de serie is de geweldige architectuur. Steden als Florence, Parijs en Londen werden in eerdere afleveringen schitterend afgebeeld. Nu is het de beurt aan Noorwegen en Engeland in de Vikingtijd. Forten, kastelen en vroegmiddeleeuwse stadjes vormen het decor voor de avonturen van Eivor, uit op wraak nadat hij (of zij, je mag zelf kiezen of je met een man of vrouw speelt) in zijn jeugd zag hoe zijn ouders werden vermoord.

En als Noorman beschikt Eivor natuurlijk ook over imposante Vikingschepen, die ook prachtig in beeld komen. Met ook nog een goed verhaal erbij had het een topgame kunnen zijn, maar helaas lijdt ook deze Assassin’s Creed aan het euvel van te veel bugs. En bovendien, waarom slaan vijanden na dertien jaar nog altijd één voor één toe? Zo blijft de gamer te gemakkelijk overeind.

Assassin’s Creed Valhalla, voor Playstation, Xbox en PC. Ontwikkelaar Ubisoft Montreal, uitgever Ubisoft. Leeftijd 18+.

Win Super Mario 3D All-stars

’s Werelds bekendste gamekarakter mag natuurlijk niet ontbreken in deze special. En dat doet de besnorde loodgieter Mario dan ook niet. Nintendo pakt dit najaar uit met het 35-jarig bestaan van de Super Mario-serie. Ook in Play. We mogen van Nintendo een exemplaar van Super Maria 3D All-stars voor de Switch weggeven. In de game zijn drie oude avonturen – Super Mario 64, Sunshine en Galaxy – fraai opgepoetst.

Wat moet je doen om de game te winnen? Schrijf een gedicht, groot of klein, over Super Mario. Mail het voor woensdag 2 december vergezeld van naam- en adresgegevens naar play@ndcmediagroep.nl. Uit de inzenders kiezen wij een winnaar, die volgende week op deze plek bekend wordt gemaakt. Veel succes met schrijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gaming