Langs lokale voedselproducenten met de Streekzomer Fietsroutes

Aardbeien plukken. FOTO SHUTTERSTOCK

Voor avontuur hoef je niet ver te reizen en voor goed en gezond eten al helemaal niet.

Heb je zin om een dagje uit te waaien op de fiets en onderweg te genieten van het lekkerste van lokale Friese voedselproducenten? De Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes brengen je van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-het-land-groenten.

Meerdere routes 

De fietsroutes maken deel uit van de Streekzomer van Eetbaar Fryslân en variëren in lengte van 30 tot 80 kilometer. Afhankelijk van het aantal kilometers zijn ze leuk voor een romantische of vriendschappelijke date voor twee, maar ook geschikt voor het hele gezin. Onderweg vergaap je je aan de Friese natuur en kun je op verschillende locaties smullen van het lekkerste van het Friese land.  

Smakelijke stops 

De eerste route, het ‘rondje Leeuwarden-Burgum’, is een fietstocht van 46 kilometer lang. Zet de versnelling van je e-bike maar een standje lager, want haasten is zonde. Ontdek in je eigen tempo al fietsend de weidevogels in het gebied Lekkum-Mieden, verwonder je over de eerste vlinderbermen van Friesland langs de Canterlandseweg richting het dorp Gytsjerk en kom helemaal tot rust in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Voor een hapje of een drankje stop je bij:

- Bio bij Jansen : biologische supermarkt in Leeuwarden met veel (verse) producten uit de regio.

- Jouw Dagelijkse Kost : voor lokale producten, van honing tot bier en van aardappelen tot zeep.

- Doarpstún Snakkerburen : gemeenschappelijke biologische moes-, bloemen-, beleef-, pluk- en theatertuin met een winkeltje waar je verse oogst kunt kopen.

- Oer de Wiel : voor vlees van het beroemde Hereford rund.

- It Griene Libben : een kleinschalige biologische groentekwekerij.

- Kwekerij Simmerfruit : waar je verse aardbeien en bessen koopt bij het kraampje of zelf plukt.

- Sparkberry : voor blauwe bessen, frambozen, aalbessen, kersen en ander zomerfruit.

- Brasserie Om de dobben : restaurant en terras in een prachtig coulisselandschap, perfect om even op adem te komen met een koud drankje en iets lekkers.

Toerist in eigen land 

Bij een dagje ‘toerist in eigen land’ spelen horen natuurlijk ook de nodige bezienswaardigheden. Na afloop van het rondje Leeuwarden-Burgum kun je de beroemde Elfsteden Tegeltjesbrug over het riviertje de Murk, de opvallende woontoren Schierstins, het Fierljepmuseum en Scherjon’s Klompenmuseum van je bucketlist strepen. Bekijk en download de routes op  www.eetbaarfryslan.frl/streekzomer .   

Meer duurzaam eten en drinken
Dit is een artikel van Ikbenbewust. Wil je meer lezen over duurzamer eten en drinken, kijk dan op  ikbenbewust.nl/eet-en-drink .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Duurzaamheid