Krijgen we toch nog een extra weekje zomer? Vanaf donderdag zou het kunnen...

FOTO

FOTO ANP

Over twee weken begint officieel de herfst. Liefhebbers van het jaargetij kunnen niet wachten, maar velen vragen zich juist af of de zomer zich voor die tijd nog even laat zien. De komende dagen trekken wolken en regen weg en keert de zon terug.

De temperatuur loopt op, maar van een nazomer willen de deskundigen nog niet spreken.

Dat het donderdag ‘aangenaam weer’ wordt, durven de voorspellers van Weerplaza wel te zeggen. De weermodellen liegen er niet om. ,,De temperatuur is met 20 graden, weinig wind en veel zon echt prettig te noemen’’, klinkt het. ,,Zeker in de achtertuin.’’ Over het antwoord op de vraag of dit het begin van een nazomer is die zich mogelijk uitstrekt naar volgende week, zijn de weerlieden minder stellig.

,,De weermodellen geven hier wel kans op, maar het is wat mij betreft nog niet overtuigend genoeg’’, dempt Leon Saris de hoop op een warm weekend. ,,Wanneer je de straat oploopt, kan de wind toch verrassend koud om de hoek komen. Van een nazomer kun je met deze temperaturen nog niet echt spreken.’’ En daar zit de crux. De modellen zien wel zon tijdens en na het weekend, maar of het richting de 25 graden gaat...

Hoop

Vandaag is er vooralsnog veel bewolking en spettert het lokaal wat. In de loop van de dag laat de zon zich af en toe even zien. Bij een zuidwestenwindje kruipt het kwik naar de, pakweg, 19 tot 21 graden. Misschien morgen zelfs 22 met meer opklaringen en regelmatig zon. ‘s Nachts daalt de temperatuur niet veel verder dan naar een graad op 17. Vanaf donderdag mogen we gaan hopen op een nazomer.

Donderdag krijgt de zon de ruimte, blijft het droog en draait de wind naar het noordwesten. De temperatuur loopt daardoor nog niet echt op. Vrijdag is het mogelijk iets warmer, als de wind vanuit het zuiden waait. Aan zee wordt het dan zo’n 19 graden en 22 á 23 in het binnenland, aldus de meteorologen van Weerplaza. Voor zaterdag en zondag is de verwachting nog wat vager.

Zaterdag is er, hoewel niet veel, kans op een buitje. De wind trekt vanuit het zuidwesten weer iets aan en de temperatuur ligt rond de 20 graden. De zondag - het kantelpunt in de verwachting - vertelt vrijwel hetzelfde verhaal. Onder invloed van hogedrukgebieden blijft het maandag rustig en droog. De zon laat zich van zijn beste kant zien en de temperatuur gaat omhoog. Toch een nazomer? Met 20 tot 25 graden in de middag zou het zomaar kunnen.