Koopwoningen in jaar tijd bijna 20 procent duurder. Bekijk hier hoe de stijging er precies uit ziet

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt maar sindsdien is er sprake van een stijgende trend.

Bestaande koopwoningen waren in april 19,7 procent duurder dan een jaar eerder. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Deze cijfers lijken in tegenspraak met eerdere cijfers van makelaarsvereniging NVM, die eerder over het eerste kwartaal een prijsstijging van 13,7 procent meldde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De NVM constateerde zelfs een prijsdaling van 2 procent vergeleken met een kwartaal eerder.

Toch zijn de cijfers niet per se met elkaar in tegenspraak. Het CBS baseert zijn cijfers op inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster. Die inschrijvingen geschieden doorgaans enige maanden na het sluiten van de koopovereenkomst.

Oekraïne

De nieuwe CBS-cijfers dateren dus grotendeels van voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Wel was de hypotheekrente toen reeds wat opgelopen, al zette de explosieve stijging van de rente pas na de noodlottige inval van 24 februari in.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april bijna 96 procent hoger, meldt het CBS.

Het Kadaster maakte verder bekend dat in april 15.972 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 59.895 woningen verkocht, 30 procent minder dan in dezelfde periode van 2021. Omdat het aanbod beperkt blijft, verwachten experts dat de prijzen door zullen stijgen.

Nieuws

menu