Kookboeken om met kerst aan de foodie in je leven cadeau te geven

Ben je nog op zoek naar kerstcadeaus? Niet te moeilijk doen: met een boek zit je altijd goed en dat laat zich bovendien makkelijk met de post versturen (door je lokale boekhandel, natuurlijk). Vijf suggesties voor wie van koken en eten houdt.   

Voor de fijnproever 

Yotam Ottolenghi staat bekend om z’n lange lijsten met – vaak obscure – ingrediënten. Z’n nieuwste kookboek, Flavour, is geen uitzondering. Dit is dus bij uitstek een mooi cadeau voor de gevorderde foodie die al een plank vol bijzondere smaakmakers heeft, of er plezier in schept stad en land af te schuimen op zoek naar berberisbessen of gedroogde hibiscus. Ook helemaal van nu: alle recepten zijn vegetarisch en veel zelfs veganistisch. 

 

Voor je kinderen 

Met Home Made Basics, de winnaar van het Gouden Kookboek 2020, zit je sowieso gebeiteld, zelfs als je niet zo goed weet wat voor type kok de ontvanger van je cadeau is. Tip van de jury: ,,Dit is zo’n boek dat je ook aan je kinderen wil geven als ze het huis uit gaan. Hier wil je de dag, de maand en het jaar mee door.”  

De eenvoudige recepten zijn duidelijk beschreven, inspirerend en mooi gefotografeerd en geïllustreerd. En dankzij de foto’s van het fraaie Ierse landschap waar Yvette van Boven de helft van het jaar doorbrengt, kun je je toch nog verlekkeren aan verre streken terwijl je thuis zit.  

 

Voor de thuisbakker

Is de foodie in je leven sinds de eerste lockdown in maart een fanatieke thuisbakker, of kwamen de broden juist als bakstenen de oven uit? In beide gevallen is Een boek over brood van de Amsterdamse bakker Issa Niemeijer een goede keus. In het boek staan een stuk of twintig recepten, maar er is vooral veel aandacht voor hoe brood wérkt: hoe gluten zich ontwikkelen, welk effect je bereikt met verschillende meelsoorten, wat temperatuur en rust doen met je deeg. Niemeijer raadt thuisbakkers aan om met die kennis vervolgens zelf aan het experimenteren te slaan. Handig: met illustraties laat hij zien hoe je een brood goed vormt en insnijdt.

 

Voor de visliefhebber 

Vissen is natuurlijk de ideale hobby in coronatijd: lekker buiten, in je eentje – of met een vismaatje op een paar meter afstand – je hengel uitgooien. Beet! van Jacques Hermus legt de basistechnieken van het vissen uit, voert de lezer langs de mooiste visplekken van het land en legt uit hoe je de diverse vissen klaarmaakt, inclusief recepten van bevriende chefs. En willen ze niet bijten, dan staat er nog een lijst met adressen in het boek waar je de beste vis kunt kopen. 

 

Voor de reiziger  

Als reizen niet kan, moet je de wereld maar in huis halen, dacht maker van stedengidsen Time to momo. Dus stelden ze Stedenlust samen, vol foto’s en recepten uit steden wereldwijd. Locals vertellen over hun favoriete adresjes en de eetgewoonten in hun stad, en dissen gerechten op als Napolitaanse caponata, Vlaams zuurvlees, Turkse kumpir, Ierse oesters met Guinness en Japanse gyoza met shiitake. Het gevaar bestaat dat de reislust alleen maar groter wordt, maar dat moet je maar als voorpret zien voor als je straks weer uit Nederland weg kan.