Kans op zeldzaam föhn-fenomeen na mogelijke smog en plakkerige nacht

FOTO SHUTTERSTOCK

De temperatuur zal vrijdag boven de 30 graden uitkomen. Vooral in het zuiden wordt het tropisch warm, daar kan de temperatuur zelfs oplopen naar 35 graden. Het kan de warmste 31 juli ooit worden, dat record staat op 32,3 graden en stamt uit 1995. Na een hele warme vrijdag, volgt een plakkerige nacht die het zeldzame föhn-fenomeen met zich meebrengt.

Na een hele warme vrijdag, volgt een plakkerige nacht. In de nacht van vrijdag op zaterdag zal de temperatuur vermoedelijk niet onder de 21 graden komen. Er is die nacht kans op het zeldzame fenomeen heatburst. Dan kan de temperatuur opeens snel stijgen, alsof er een föhn wordt aangezet.

Een heatburst kun je krijgen in de avond of nacht na een tropische dag, legt Matthijs van der Linden van Weeronline uit. Aan de grond is het dan niet meer zo heet, maar de lucht iets hoger in de atmosfeer is dan nog erg warm en droog. Als daar een (onweers)bui bij komt, verdampt de regen in de droge lucht onder de bui. De lucht wordt zwaarder, gaat dalen en wordt snel warmer en droger. Er kan een valwind ontstaan, waardoor het plaatselijk ineens flink warmer kan worden. 

Het fenomeen komt in warmere landen als Spanje en Portugal vaker voor, in Nederland is het zeldzaam. Vorig jaar op 25 juli - toen het voor het eerst 40 graden werd - gebeurde het in Zeeland. Toen steeg de temperatuur 's avonds in korte tijd van 32,7 naar 36,2 graden.

 

Koel zomerweer

In het weekend volgt er geleidelijk een overgang naar koel zomerweer. ,,Een koelere oceaanlucht bereikt ons land", weet meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza. 

Voordat de koele lucht zaterdag het oosten van het land heeft bereikt kan het daar nog opwarmen naar 29 tot 32 graden. Langs de kust wordt het met een matige westenwind niet veel warmer dan 21 graden. Verder schijnt geregeld de zon, maar landinwaarts kan een enkele onweersbui tot ontwikkeling komen. Eijke: ,,Vergeet dus de paraplu niet als je er lekker op uit wilt trekken. ‘s Avonds kunnen de ramen weer lekker worden open gezet om de warmte uit huis te verdrijven.”

De warmte verlaat ons land zondag. Daarvoor in de plaats krijgen we ‘s middags temperaturen van 20 tot maximaal 24 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af en plaatselijk groeien de wolken uit tot een enkele bui. ,,Veel plaatsen houden het echter droog, waardoor het een heerlijke dag is om lekker buiten te zijn. Een heerlijke wandeling in het bos of een drankje op het terras is heel goed mogelijk", aldus de weerman.

Nieuws

menu