Kan ik nog op wintersport in tijden van corona? Check hier de belemmeringen en mogelijkheden per skigebied in Europa

Een skivantie wordt lastig deze winter.

Een skivantie wordt lastig deze winter. Foto: ANP/Robin Utrecht

Wil je binnenkort op wintersport? Dat wordt lastig, want voor vrijwel alle skigebieden in Europa geldt een oranje reisadvies.

Dat betekent: alleen noodzakelijke reizen en bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine.

Onderstaande kaart verbeeldt het ANWB-reisadvies per ingekleurd land. De grijze landen kennen alleen een reisadvies van Buitenlandse Zaken. Klik op de landen voor meer info en de benodigde weblinks.

Beperkende maatregelen

De populaire wintersportgebieden in Frankrijk , Noord-Italië , Zwitserland en Oostenrijk hebben allemaal het reisadvies oranje gekregen van het ministerie van buitenlandse zaken. Je kunt er heen, maar of dat leuk is? Nog afgezien van de kans op besmetting krijg je te maken met allerlei beperkende maatregelen.

Om zomaar een paar belemmeringen te noemen (de volledige lijst is ellenlang):

- Frankrijk kent in 54 departementen een avondklok.

- Italië heeft regionale avondklokken ingesteld. De restaurants sluiten om 18 uur.

- Zwitserland plaats reizigers uit Nederland na aankomst 10 dagen in quarantaine.

- Oostenrijk verbiedt tijdens het wintersportseizoen de aprés-ski. Drank nuttigen mag alleen tijdens het eten en alleen zittend (binnen en buiten).

Duitsland dan?

Ja, Duitsland kan nog, al gelden ook hier allerlei (strenge) coronaregels. Het reisadvies is grotendeels geel. Dat betekent: Let op, veiligheidsrisico’s. Maar het virus rukt op in Duitsland en voor een aantal steden geldt inmiddels code oranje. Een van die steden is München. Mocht je naar Duitsland gaan, neem dan in elk geval een dikke stapel mondkapjes mee. Onze Oosterburen nemen hun Mundschutz heel serieus.

Scandinavië is ook mooi in de winter

Jawel, maar in Noorwegen en Finland moet je na aankomst 10 dagen in quarantaine. Het enige land waarvoor geen volledig oranje reisadvies geldt en waar sneeuw ligt in het skiseizoen is Zweden. Daar geldt het reisadvies geel.

Overweeg je een wintersportvakantie in Zweden? Check dan eerst de regionale maatregelen. Dan kan op deze Engelstalige website van de Zweedse overheid.

Kerstvakantie zonder sneeuw? Dat kan in Griekenland en Portugal

Wil je niet op wintersport maar snak je wel naar een kerstvakantie in den vreemde? Griekenland staat op geel, evenals (het grootste deel) van Portugal. Je kunt er dus heen, al heeft onze regering sowieso liever dat je in Nederland blijft.

Noot

Dit artikel is gebaseerd op informatie zoals die op 28 oktober op de websites van de ANWB en het Ministerie van Buitenlandse Zaken stond. Check voor vertrek altijd deze websites, want de situatie kan zeer snel veranderen per land, stad en regio.