Kabinet probeert perspectief te bieden op persconferentie en komt met 'correcties' voor detailhandel

Vanavond om 19.00 uur is er een perconferentie over de coronamaatregelen ANP

Het demissionaire kabinet kondigt nog geen nieuwe grote versoepelingen aan. Alleen voor de detailhandel komen er ’correcties’ die handel makkelijker maken. Ook mogen volwassenen weer buitensporten met maximaal vier personen. „Het is een kleine aanpassing die een verschil kan maken”, zei Rutte.

Voor de detailhandel komt er zo’n ’correctie’. In plaats van twee klanten per verdieping wordt het aantal vierkante meters de norm. „Met een maximum van vijftig mensen in de hele winkel”, zei Rutte. De premier wil rond Pasen nieuwe stappen aankondigen, onder andere voor horeca. Op 23 maart komt er een nieuw reisadvies voor mei. „Hopelijk ook voor zomervakantie”, vertelde Rutte.

Toch vraagt de premier vooral geduld. „Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt ten opzichte van het virus.” Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge geven maandagavond tijdens een persconferentie opnieuw tekst en uitleg over maatregelen om het coronavirus te beteugelen.

Demissionair premier Rutte zegt ’bewust risico’s’ te willen nemen, al betekent dat niet dat er nu nieuwe grote versoepelingen worden aangekondigd. „We houden de lockdown op deze manier niet nog vier maanden vol. Wat kan er nu al op een verantwoorde manier?” Toch waarschuwt hij dat echt grote stappen nog niet kunnen worden gezet. Het is niet mogelijk tot 16 maart nieuwe versoepelingen aan te kondigen, zei Rutte. „Alleen wat correcties.”

Zomer

Tot aan de zomer zullen er slechts kleine stappen worden gezet, viel op te maken uit de woorden van de premier. „Als iedereen in de zomer een keer in gevaccineerd is dat het moment waarop we weer grote stappen kunnen zetten naar de normale wereld. Je kunt zeggen, dat is al over vier maanden. Maar het is ook pas over vier maanden.”

„De komende tijd moeten we het nog van maatregelen is om het virus eronder te houden”, zei coronaminister De Jonge. „Laten we in het zicht van de haven geen domme dingen doen.” De piek van de derde komt nog, waarschuwde hij.

Veel lekte al uit, nadat er afgelopen weekend in het Catshuis en maandag op het ministerie van Algemene Zaken werd overlegd over de maatregelen. De avondklok wordt verlengd tot en met 30 maart. Ook de andere coronamaatregelen blijven gelden tot in ieder geval het eind van deze maand.

Er komen een paar kleine versoepelingen, bijvoorbeeld voor de detailhandel. In plaats van twee klanten per verdieping wordt het aantal vierkante meters de norm. Eerder werd ook al duidelijk dat het kabinet zwemles weer mogelijk wil maken voor kinderen. Daarnaast mogen ook volwassenen weer buitensporten met maximaal vier personen. Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één maar twee bezoekers per dag ontvangen.

Vakanties

Het demissionaire kabinet wil bovendien perspectief bieden voor de mei- en zomervakantie. Vermoedelijk gaan veel gebieden half april weer op ’geel’. Momenteel staat in het reisadvies van Buitenlandse Zaken de hele wereld nog op oranje, wat wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen een uitzondering op de regel vormen.

Het aantal besmettingen is nog te hoog om verder te versoepelen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer met de betrokken bewindslieden over de coronamaatregelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus