Je hond uitlaten, werk en calamiteiten: dit zijn de uitzonderingen op de avondklok

Foto: ANP

De Tweede Kamer moet het nog goedkeuren, maar de avondklok gaat er komen. Waarschijnlijk mag je vanaf komend weekend tussen 20.30 uur en 4.30 uur niet meer buiten zijn. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen.

De bedoeling is om bij de start van de avondklok direct te handhaven. Daarover is al gesproken met politie en handhavers. Overtreding van de avondklok kan je 95 euro gaan kosten. Wie gaat rommelen met werkgeversverklaringen, fraudeert. Premier Mark Rutte: ,,Dat is een misdrijf.’’

Je moet een geldige reden hebben om je buiten te bevinden. Het kabinet wil groepsvorming en thuisbezoek zoveel mogelijk tegengaan, met het oog op de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Er geldt een aantal uitzonderingen:

Werk

Wie voor zijn of haar werk na 20.30 uur nog naar huis gaat of de straat op moet, moet in het bezit zijn van een werkgeversverklaring. Deze zijn door werkgevers te downloaden via de site van de Rijksoverheid.

Calamiteiten

Als jij zelf of iemand anders of een dier dringend medische hulp behoeft, dan mag je ook naar buiten. Ook mantelzorg valt onder deze uitzondering.

Uitvaart

Als je onderweg bent naar of van een uitvaart (begrafenis of crematie) en dat als zodanig kunt aantonen, mag je tussen 20.30 uur en 4.30 uur op straat zijn. Het maximumaantal gasten bij uitvaarten gaat van 100 naar 50 . Die maatregel gaat maandag 25 januari in.

Reizen

Wie naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland, valt ook onder de lijst met uitzonderingen. Reizen die noodzakelijk zijn, kunnen doorgaan.

Rechtbank

Moet je naar de rechtbank omdat je daartoe bent opgeroepen door een rechter of een officier van justitie? Dan kan dat gewoon. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je moet voorkomen.

Hond uitlaten

Je hond uitlaten, mag nog altijd. Daar heb je geen speciale verklaring voor nodig.

Talkshows

Talkshows mogen in de late avonduren nog ‘gewoon’ gasten blijven uitnodigen, ook als die geen vitaal beroep uitoefenen.

Hulpverleners

Politie, brandweer en ambulancepersoneel vallen niet onder de avondklok.

Dak- en thuislozen

Dak- en thuislozen die geen gebruik willen maken van opvang, vormen ook een uitzondering.

Nieuws

menu