Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?

Is het corona of gewoon een griepje? Foto: Shutterstock

Wie een snotneus krijgt in tijden van corona, staat er spontaan toch even bij stil: zou ik het hebben? Tijd dus om de symptomen nog eens op te noemen, samen met een aantal richtlijnen.

Een verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Volwassenen krijgen die gemiddeld twee tot drie keer per jaar, terwijl kinderen jaarlijks gemiddeld zes tot twaalf keer verkouden kunnen worden. Ook Covid-19 is een virusziekte die de luchtwegen infecteert. Het grote verschil is dat het nieuwe coronavirus momenteel wereldwijd snel om zich heen grijpt en het lichaam nogal kan belasten als het de vrije loop wordt gelaten. Hoe bepaal je nu of het om een verkoudheid of om corona gaat?

Verkoudheid of corona?

Als je alleen hoest en verder geen symptomen vertoont, komt dat waarschijnlijk niet door het coronavirus. Heb je alleen een snotneus, dan ben je waarschijnlijk verkouden. Andere symptomen van een verkoudheid zijn keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn. Volwassenen ontwikkelen bij een verkoudheid zelden koorts, bij kinderen kan het wel voorkomen.

De meest voorkomende symptomen van Covid-19 zijn (hoge) koorts en hoesten, aldus onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Andere mogelijke symptomen zijn kortademigheid, vermoeidheid en slijm ophoesten. Onderstaande lijst van de WHO somt de belangrijkste symptomen van Covid-19 en een verkoudheid nog eens op in de mate dat ze voorkomen. Ook griep- en stresssymptomen zijn in de tabel opgenomen.

 

Onderzoek

Onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië (USC) bij 55.924 Chinese coronapatiënten bracht recent aan het licht dat er een vaste volgorde van de eerste Covid-19-symptomen lijkt te bestaan. Zo zouden coronapatiënten  eerst koorts ontwikkelen  en vervolgens pas beginnen te hoesten. Die volgorde wijkt slechts licht af van andere aandoeningen aan de luchtwegen, maar kan dus mogelijk Covid-19 helpen op te sporen.

Toch is voorzichtigheid geboden. Niet alle coronapatiënten vertonen immers dezelfde symptomen. Hoe zwaar iemand getroffen wordt door de longziekte Covid-19 verschilt ook enorm van persoon tot persoon. Sommige dragers van het virus vertonen zelfs helemaal geen symptomen.

Wel is het zo dat zowel het nieuwe coronavirus als de verkoudheidsvirussen opduiken in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Beide kunnen dus doorgegeven worden door te praten, niezen of hoesten, of door contact via handen en voorwerpen. Denk aan een deurknop, bijvoorbeeld: wanneer iemand na het vastpakken van een besmette deurklink zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan die zelf ook besmet raken.

Hygiëne

Daarom blijft het uiterst belangrijk om je handen en spullen regelmatig te wassen of te ontsmetten. Dit kan het aantal virusdeeltjes drastisch doen dalen. Voldoende afstand houden van elkaar is een andere manier om te proberen te voorkomen dat virussen doorgegeven worden.

Vertoon je symptomen zoals koorts, hoesten en kortademigheid? Dan bestaat de kans dat je drager bent van het nieuwe coronavirus. In dat geval raden de gezondheidsautoriteiten aan om je huisarts te bellen en je klachten te vermelden. Blijf zeker thuis als je ziek bent. De dokter zal verder advies geven en jou testen of je doorverwijzen naar een testcentrum als hij vermoedt dat je Covid-19 hebt.

Nieuws

menu