Hypotheekrente lijkt omhoog te gaan, maar adviseurs houden een slag om de arm

De hypotheekrente lijkt weer omhoog te gaan Foto: Lex van Lieshout

Na een wapenstilstand van twee weken zijn de komende tijd meer verhogingen van de hypotheekrentes te verwachten. In januari en begin februari buitelden de geldverstrekkers nog over elkaar heen om de hypotheekrente verder te verlagen.

De race naar de bodem zette zich in januari en begin februari nog voort. Maar: „Na een wapenstilstand van twee weken en zat er naast de verlagingen de afgelopen veertien dagen zo nu en dan ook al een verdwaalde renteverhoging tussen”, zo signaleert Van Bruggen Adviesgroep in zijn wekelijkse renteverwachting.

'Rente-oorlog'

De ’rente-oorlog’ van januari en begin februari leverde steeds kleine verlagingen op van een paar honderdsten, schrijft Van Bruggen. De gemiddelde hypotheekrentes voor de verschillende rentevaste periodes gingen met 0,1% à 0,15% omlaag.

De verwachting van Van Bruggen is dat kleine rentedalingen de komende tijd afgewisseld zullen worden met eveneens kleine verhogingen. Ook De Hypotheekshop signaleerde al de eerste renteverhogingen.

Inflatie

De oorzaak van de hypotheekrentestijgingen is de snel oplopende rente op de internationale kapitaalmarkt. Die stijgt vanwege de verwachting dat de enorme steunpakketten van overheden leiden tot een hogere inflatie. De hypotheekrente volgen vaak de marktrentes. Dit gebeurt wel met enige vertraging, benadrukken de adviseurs.

Zowel Van Bruggen als De Hypotheekshop houden een slag om de arm. De concurrentie tussen hypotheekverstrekkers is groot, waardoor zij voorzichtig zullen zijn met al te grote renteverhogingen, verwachten de adviseurs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Woningmarkt