Hoe kom je Dry January door? Vijf alcoholvrije alternatieven voor wijn en bier

Mocktails. FOTO UNSPLASH

Doe jij dit jaar ook mee aan Dry January? Dat is een stuk makkelijker vol te houden als je niet een maand lang beperkt bent tot water en frisdrank. Probeer ook eens een van deze alcoholvrije drankjes.

Na de overdaad van de feestdagen is het wel even lekker om aan het begin van het nieuwe jaar een tijdje rustig aan te doen met eten en drinken. Niet zo gek dus dat Dry January – oorspronkelijk een Britse campagne om een maand lang geen alcohol te drinken - de laatste jaren ook hier aan populariteit wint. Volgens de organisatie achter IkPas, de Nederlandse versie van Dry January, voelt 62 procent van de deelnemers zich na afloop fitter, slaapt 55 procent beter en heeft 32 procent gewicht verloren. 

Maar cola en sinas gaan gauw vervelen en dan ligt de verleiding om toch een glas bier of wijn te nemen op de loer. Wil je wel eens wat anders, maak dan eens een van deze alcoholvrije drankjes klaar. 

Winterse appelsap 

Voor wie het gevoel van de feestdagen nog wat langer wil vasthouden: mulled apple juice, de alcoholvrije versie van mulled cider. Breng een liter appelsap aan de kook met reepjes sinaasappelschil, een kaneelstokje en drie kruidnagels. Laat vijf tot tien minuten pruttelen op laag vuur en serveer warm. 

Nogroni 

De alcoholvrije aperitieven Sanbitter en Crodino Rosso – vergelijkbare drankjes op basis van kruiden en bloedsinaasappel - kun je zo drinken, maar je kunt er ook allerlei mocktails van maken. Voor een ‘nogroni’ mix je een flesje met 2 cl sinaasappelsap, 2 cl limoensap en 2 cl grapefruitsap. Serveer in een hoog glas met ijsblokjes. 

Gember-citroenlimonade 

In combinatie met pittige gember wordt citroenlimonade zomaar opeens een volwaardig alternatief voor een biertje. En het is nog eens makkelijk zelf te maken ook: breng 200 ml water aan de kook met 300 gram suiker, 50 gram grofgehakte gember (schillen niet nodig) en twee in plakjes gesneden citroenen. Als de suiker is opgelost laat je het mengsel afkoelen en daarna giet je het door een zeef. De siroop kun je een week in de koelkast bewaren. Leng hem aan met bruisend water en een schijfje citroen.

Koffie & tonic

Het klinkt misschien als een rare combinatie, maar als gin & tonic geen optie is, moet je koffie & tonic eens proberen: verfrissing met een kick. Meng 30 ml koude koffie met 120 ml tonic en serveer met ijsblokjes. Je kunt de tonic ook vervangen door citroenlimonade, of de gewone koffie door espresso.  

Cold brew koffie smaakt het beste in deze mixjes: roer daarvoor 250 gram koffie door 1 liter koud water, laat dit minimaal 12 uur trekken op kamertemperatuur en giet het dan door een koffiefilter. Wat je overhoudt kun je in de koelkast bewaren.  

Kombucha-mojito 

Kombucha – gefermenteerde thee – kun je gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Maar je kunt het lichtzure drankje ook prima gebruiken als basis voor een mocktail. Maak bijvoorbeeld een alcoholvrije mojito: doe wat gekneusde blaadjes munt in een glas met twee theelepels rietsuiker, het sap van een halve limoen en een blikje kombucha in de smaak naturel of gember-citroen. Of meng voor een winters drankje een deel van de afgekoelde kruidige appelsap die hierboven beschreven staat met een deel naturel kombucha. 

Nieuws

menu