Zo fiets je door de sneeuw zonder onderuit te gaan. Je zadel lager zetten is één van de tips

Foto: Shutterstock.com

Sneeuw kan leuk zijn, maar niet als je moet fietsen. Hoe ga je als fietser veilig de weg op? Bestaan er bijvoorbeeld winterbanden voor je fiets. Of kun je gewoon maar beter lopend naar je werk gaan of met het openbaar vervoer? Tips van de Fietsersbond.

Ze kunnen nog zo goed strooien op de wegen, helemaal ijs- en sneeuwvrij kunnen ze de wegen en fietspaden nooit krijgen. Gladde weken zullen er dus altijd zijn. Gelukkig kun je zelf ook dingen om ongelukken te mijden en om het voor jezelf en voor anderen wat veiliger te krijgen. Wij hebben wat tips voor je.

Zet het zadel lager

Doordat je zadel nu lager staat, kun je beter met je voeten bij de grond. Erg handig als je steun zoekt wanneer je dreigt te vallen. Je zadel lager zetten doe je door de zadelpen af te stellen. Je stelt een zadelpen af door deze los te draaien en af te stellen op de plek waar de zadelpen het frame in gaat. Heb je een snelsluiter? Dan kun je de zadelpen met de hand openduwen. Nu kun je de zadelpen op de juiste hoogte instellen. Zie je een bout zitten? Dan heb je gereedschap nodig om je zadelpen op de juiste hoogte in te stellen. Een inbussleutel of steeksleutel voldoet.

Om de hoogte van je zadel te veranderen met de zadelpen, schuif je deze voorzichtig omhoog of omlaag. Dit doe je tot de zadelpen op de juiste hoogte zit. Tip: markeer op welke plek je jouw zadelpen vast maakt. Schiet de zadelpen plotseling los, dan weet je nog wat de juiste zadelhoogte is. Ook handig als je hem als de sneeuw verdwenen is weer omhoog wilt zetten. Fietsen met een te laag zadel is namelijk vermoeiender. Als de zadelpen op de juiste hoogte zit, maak je deze stevig vast. Dit doe je door de snelsluiter weer terug te zetten of de bout van de zadelpen stevig aan te draaien.

Laat wat lucht uit je banden lopen

Is je band wat platter dan wordt hij ook wat breder en juist nu op gladde wegen krijg je daardoor wat meer grip. Nu kan het zijn dat je niets hoeft te doen. De meeste Nederlanders rijden standaard op te zachte banden.

‘Lees’ het wegdek

Blijf vooral opletten. Glinstert het wegdek dan is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Pas je snelheid dus wat aan. Zo voorkom je dat je een flink smak maakt.

Houd afstand van de rand van de weg

De kans dat het glad, is aan de zijkant van de weg het grootst. Daar hoopt namelijk alle sneeuw en ijs zich vaak op. Ook kiezen de meeste mensen ervoor om in het midden te rijden. Daardoor wordt het gestrooide zout ook beter ingereden.


Bereid je reis goed voor

Veel gemeenten zetten op hun websites of op social media de straten waar goed gestrooid of geveegd wordt. Op de Routeplanner van de Fietsersbond zijn ze makkelijker te vinden. Ga voor je op weggaat even zitten en plan een route langs zoveel mogelijk schone straten.

Schaf winterbanden aan

Ja je leest het goed. Winterbanden voor je fiets. Steeds meer bandenfabrikanten bieden ook winterbanden aan, soms zelfs met ingebouwde spikes. Ze zijn misschien wat duur, maar helpen wel.

Versnelling

Als je een fiets hebt met versnellingen is het slim om voor een zware versnelling te kiezen. Dan heb je meer grip op de weg. Probeer verder in een regelmatig tempo te fietsen en niet te snel op te trekken. Verder altijd rustig en beheerst remmen. Als je te snel remt, kan de ondergrond onder je fietsband weg slippen, waardoor je kunt vallen.

Vertrouw je het echt niet? Vraag je dan af of je echt naar buiten moetNieuws

menu