Hier is de Dr. Denker-hulplijn, een fan die duizenden puzzelaars op weg helpt

Roderik Emmerink met Kerst met de kat en de Dr. Denker Kerstpuzzel

De Grote Dr. Denker Kerstpuzzel staat komende zaterdag 19 december in de krant. Het hoogtepunt van het jaar voor de grootste Dr. Denkerfan van Nederland. Met Kerst zit Roderik Emmerink weer klaar om zijn mede-fans door de Dr. Denker Kerstpuzzel heen te loodsen. Zo is dat gekomen.

Zijn ouders in Gieten hebben hem besmet met het Dr. Denkervirus. Roderik Emmerink uit Den Haag is een van de grootste fans van diens Grote Kerstpuzzel. Hij zou het liefst Dr. Denker zíjn.

De Dr. Denker Kerstpuzzel was in Huize Emmerink altijd een bloedserieuze zaak. Nou ja, voor Roderik en zijn vader dan. ,,Mijn moeder heeft er niet zoveel mee.”

Emmerink jr. tekende de hokjes over op ruitjespapier en trok zich terug om de puzzel op te lossen. Want hij vond het niet leuk als iemand anders al vakjes had ingevuld.

Sinds de brugklas

Emmerink woont tegenwoordig in Den Haag. Hij studeerde kunstmatige intelligentie en Computational Intelligence and Robotics en is nu freelance webontwikkelaar.

Al op de brugklas begon hij met een blog, www.roderik.net . ,,Facebook was er nog niet. Iedereen die het leuk vond iets met internet te doen begon met een blog. Over vakantie, favoriete tv-programma’s, ik schreef ook vaak opinie-artikelen. Daar is een beetje de klad in gekomen.” Maar Dr. Denker is elk jaar vaste prik.

In 2003 zette hij voor het eerst de Dr. Denker Kerstpuzzel op zijn website . Niet om het spel te bederven, want bezoekers mogen geen oplossingen aandragen. Zelf geeft hij ook geen oplossingen. Maar wel om elkaar op weg te helpen, vragen te stellen, hints te geven.

Zelf nadenken

Emmerink houdt er streng toezicht op dat niemand over de schreef gaat. Reacties zijn eerst alleen voor hem zichtbaar, ze komen pas online als hij ze heeft goedgekeurd.

,,Mensen die alleen om de oplossing van plaatje 1, 23 en 28 vragen komen wel online, maar dat is te makkelijk. Net als de leraar vroeger op school. Als je een vraag stelde, zei hij dat je er eerst zelf over moest nadenken.”

,,Mensen moeten er moeite voor doen. Dat is leuk zolang er voortgang in zit. Maar als er bijvoorbeeld een hele discussie ontstaat over de betekenis van de kleur paars op de achtergrond, is het fijn als iemand zegt: ,,Jongens, die kleur doet er helemaal niet toe.’’

Handmatig

Kerst viert hij elk jaar ‘thuis’ in Gieten. Daar zit hij alle dagen achter de laptop om de reacties in goede banen te leiden.

,,Dat gebeurt allemaal handmatig’’, zegt hij. ,,De meeste mensen proberen eerst zoveel mogelijk zelf op te lossen. Als de krant met de puzzel al in het weekend voor kerst verschijnt - zoals dit jaar - beginnen zaterdag de eerste bezoekers te komen. Dan zie je het aantal gestaag stijgen. Na oudjaar is er nog maar weinig over. Dan hebben de meeste mensen hem wel klaar.”

Tweede kerstdag is meestal een piekmoment. ,,Soms slaap ik dan een beetje uit. Dan zit mijn hele mailbox al vol met mensen die mopperen dat ze al twee uur geleden een hint hebben ingestuurd en waarom hij nog steeds niet online staat.”

Kerstdiner

Bij het kerstdiner gaat de laptop opzij. ,,Voor even dan, want het stoort me als mensen hun aandacht verdelen tussen hun telefoon en hun aanwezige vrienden. Op zich zou mijn moeder het wel fijn vinden als ik iets minder achter het scherm zou zitten. En over de puzzel zegt ze wel eens: ‘Leg die krant eens even weg, als je dan later weer kijkt met een frisse blik, schieten de antwoorden je waarschijnlijk sneller te binnen’.”

In de loop der jaren kreeg zijn pagina steeds meer bezoekers. ,,Vorig jaar had ik op 26 december 175.000 pageviews. Reacties komen van over de hele wereld. Denemarken, Peru en zelfs vanuit de cockpit van een vliegtuig.”

,,Soms zitten er een paar honderd mensen tegelijk op. Ik krijg ongeveer duizend reacties. Dat zijn soms wel dezelfde mensen, die vragen stellen of hints geven over verschillende plaatjes. Maar veel mensen kijken ook alleen maar of er een hint bij zit waar ze iets mee kunnen.’’

Met pensioen

Voorzichtig informeert hij naar de leeftijd van Dr. Denker. ,,Ik vind het helemaal prima dat hij zo’n geheimzinnige figuur is. Dat maakt het extra magisch. Maar hij maakt die puzzels al zo lang, hij gaat zeker binnenkort met pensioen? Ik zou het fantastisch vinden om hem op te volgen.’’

Nieuws

menu