Het is World Password Day: vijf tips voor veilige wachtwoorden

FOTO ANP

Het is vandaag ‘World Password Day’. Deze is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het belang van sterke wachtwoorden. Datalekken halen nog steeds de voorpagina, dus we kunnen wel wat hulp gebruiken. Vijf tips om de kans dat je accounts gehackt worden te minimaliseren.

‘Welkom123’ en je geboortedatum kunnen niet meer, als je niet al je gegevens op straat wilt hebben liggen. Het kraken van een wachtwoord is te vergelijken met het openen van een cijferslot. Hackers proberen wachtwoorden via een geautomatiseerd proces te raden. Door je wachtwoord lang te maken, is het minder makkelijk voor de hacker om de jouwe te kraken.

Gebruik willekeurige wachtwoorden

Willekeurige wachtwoorden zijn moeilijker te onthouden, maar hackers kunnen niet meer zo makkelijk bij je account. Gebruik ook verschillende wachtwoorden. Met willekeurige beveiliging vinden hackers geen patroon in de beveiliging. Hiermee voorkom je dat wanneer iemand één wachtwoord heeft buitgemaakt, diegene bij al je accounts kan. Een willekeurig wachtwoord bestaat bijvoorbeeld uit letters, cijfers en leestekens zonder een logische volgorde.

Schakel tweefactorverificatie in

Met tweefactorverificatie voeg je een extra ‘factor’ toe aan je inlogritueel om je identiteit te verifiëren. Dit kan een wachtwoord, pincode of postcode zijn, maar ook gezichtsherkenning of een vingerafdruk via je telefoon.

Veel apps en websites hebben dit ingesteld via een sms-bericht of e-mail die wordt verzonden. Zelf kan je dit ook instellen bij bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

Gebruik geen simpele wachtwoorden

Met enige regelmaat komt het voor dat bij een grote hack wachtwoorden van gebruikers worden gepubliceerd. Keer op keer komen dan simpele combinaties als ‘123456’ langs. Met zo’n wachtwoord maak je het kwaadwillenden wel heel makkelijk. Probeer voorspelbare dingen in een wachtwoord te vermijden, zoals namen (ook die van je huisdier) en belangrijke data. Die zijn relatief makkelijk te raden.

Neem een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een programma waar je alle wachtwoorden in kan opslaan. Dit programmaatje kan automatisch willekeurige en daardoor vrijwel niet te raden wachtwoorden aanmaken en deze veilig opslaan. Dan hoef je nog maar één ijzersterk wachtwoord te onthouden: dat van de manager. Voorbeelden hiervan zijn Dashlane en LastPass. Normale accounts zijn meestal gratis.

Gebruik een wachtwoordzin

Met een hele zin als creëer je makkelijk een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin vaak simpeler om te onthouden. Een lang en ‘makkelijk’ wachtwoord kan sterker zijn dan een kort en ‘lastig’ wachtwoord. Door de lengte van de zin is de hacker simpelweg langer bezig, waardoor het veiliger is. Wanneer je aan een zin ook nog leestekens toevoegt, wordt het nog complexer en voor jou veiliger.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Digitaal leven