Het geheim van de knapperigste tosti: mayonaise

Een tosti. FOTO SHUTTERSTOCK

Sneden brood met daartussen een laag gesmolten kaas, al dan niet opgeleukt met andere ingrediënten. Allemansvriend de tosti is snel klaar, geliefd bij jong en oud en ook in lunchcafés favoriet. Een lunchkaart vinden zonder deze klassieker is zo’n beetje onmogelijk. Wil je thuis aan de tosti? Breng je lunch naar een hoger niveau met mayonaise, het geheime ingrediënt voor een krakend knapperig resultaat met smeuïge vulling.

Mayonaise bakt krokant

Bakken in boter zorgt voor smaak, maar je bakt je tosti pas echt crunchy met een lik mayonaise. Dit komt omdat het rookpunt van mayonaise hoger ligt dan het rookpunt van boter. Een met boter besmeerde tosti brandt gemakkelijk aan. Gebruik je in plaats daarvan mayonaise, dan kun je zonder zorgen op een hogere temperatuur bakken. Hierdoor wordt de buitenkant krokant en kan de kaas beter smelten. Door de kortere baktijd droogt het brood bovendien minder snel uit.

Makkelijk smeren

Nog een voordeel: mayonaise kun je veel gemakkelijker in een dun laagje uitsmeren dan roomboter die net uit de koelkast komt. Je kunt voor dit trucje gewone mayonaise uit de supermarkt gebruiken, zolang er maar ei in zit. De proteïnen zorgen namelijk voor dat mooie goudbruine randje. Smeer het brood zorgvulig in en bak de tosti vervolgens in een koekenpan of - als je er van die mooie strepen op wilt - gebruik de grillpan.

Bijzondere combi’s

De klassieker met alleen kaas en eventueel ham is altijd goed, maar het mag best iets spannender. Foodblogger en zelfbenoemd tostikoninging Leonie ter Veldt combineert in haar boek Toffe Tosti’s bijvoorbeeld komijnekaas en parmaham met stemgember en belegt met kruidenboter besmeerde boterhammen met kaas, kip en kiemen. Varieer ook eens met kaassoorten als geitenkaas, cheddar, brie of gorgonzola. Voor een zoet exemplaar kun je de kaas zelfs helemaal achterwege laten en een tosti maken met hazelnoot- of chocoladepasta en een paar plakjes aardbei of banaan.

Tostifabel

Veel mensen denken dat een tosti ongezonder is dan een gewone dubbele boterham met kaas, maar dat is een fabel. Als je dezelfde ingrediënten gebruikt, blijven het aantal calorieën en de voedingswaarde ook gelijk. Gebruik je grote hoeveelheden boter of mayonaise voor het bakken of dip je je tosti in een saus, dan verandert de voedingswaarde natuurlijk wel.

Iets gezonder

Ga je voor gezonder? Kies dan voor een voedzaam brood (zoals zuurdesem of spelt) en beleg de boterhammen naast een bescheiden hoeveelheid kaas ook met lekker veel groenten, zoals tomaat en lente-ui. Dunne plakken champignon of een paar blaadjes spinazie doen het ook goed.

Nieuws

menu