Het RS-virus duikt in de zomer op. En baby's liggen in het ziekenhuis door deze verkoudheid. Een uitleg in vijf vragen

Het aantal meldingen van kinderen die in het ziekenhuis liggen door het RS-virus is deze zomer toegenomen. Dat is best opvallend, omdat deze verkoudheid  normaal gesproken een wintervirus is. Het zit zo.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Vitolda Klein|Unsplash

Wat is het RS-virus?

Het RS(respiratoir syncytieel)-virus is een verkoudsheidsvirus dat met name in de winter, tussen november en maart, opduikt. Bij kinderen is het de meest voorkomende verkoudheid. Volgens het RIVM krijgen bijna alle kinderen een infectie door dit virus voordat ze één jaar oud worden.

De meeste volwassenen en kinderen krijgen alleen wat keelpijn en een snotneus van het virus. Jonge baby’s kunnen echter erg ziek worden van deze infectie, die dan zorgt voor benauwdheid door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Desondanks komt sterfte door het RS-virus bij Nederlandse kinderen nauwelijks voor.

Wat zijn de klachten?

De klachten zijn meestal:

  • (neus)verkoudheid,
  • hoesten.

Soms zijn de klachten erger:

  • benauwdheid,
  • koorts,
  • longontsteking,
  • oorontsteking, vooral bij kinderen.

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 2 tot 8 dagen. Meestal is dit 5 dagen.

Waarom steekt dit wintervirus nu ineens (in de zomer) de kop op?

In tegenstelling tot voorheen hield het RS-virus zich in de jaren 2020/2021 koest. Vanwege de coronamaatregelen hadden mensen veel minder contact met anderen, de scholen en kinderdagverblijven waren dicht en iedereen hield afstand van elkaar. ,,En wat tegen corona werkt, werkt zo mogelijk nog beter tegen die andere verkoudheidsvirussen. Zoals het RS-virus”, legt Liesbeth Schölvinck, kinderarts-infectioloog/immunoloog bij het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.

Nu de maatregelen weer versoepeld worden, neemt het aantal sociale contacten toe. Ondertussen hebben we in de winter het virus niet gekregen en dus geen immuniteit opgebouwd. Daardoor verspreid dit virus zich nu ‘ineens’ en zien we dat veel kinderen opgenomen worden in het ziekenhuis. Kijk maar eens naar de grafiek van het RIVM hieronder.

Hoe raak je besmet met het RS-virus?

Iemand die het virus heeft kan anderen besmetten, voordat hij of zij zelf ziek wordt. Dat kan door hoesten, niezen maar ook door gewoon te praten. Schölvinck: ,,Het virus verspreidt zich via de lucht; en via de handen.”

Als je het virus hebt gehad, kun je het nog een keer krijgen. ,,Virussen veranderen over de tijd een beetje, maar je bouwt wel immuniteit op. Kinderen worden de eerste keer dat ze het virus oplopen zieker. Daarom zien wij het virus in het ziekenhuis meestal bij kinderen tot één jaar, maar nu zien we het ook in oudere kinderen”, aldus Schölvinck.

Moeten we ons zorgen maken om (nog) een pandemie?

Volgens Schölvinck is het wat betreft de besmettingen met het RS-virus in het Noorden te overzien. In de Randstad en het zuidwesten van Nederland werden beduidend meer kinderen opgenomen in de ziekenhuizen. ,,De vraag is of wij er ook in diezelfde hoedanigheid mee te maken krijgen. Hier is immers de vakantie al begonnen en gaan de kinderen dus niet meer naar school. We hebben in Groningen een paar kinderen op de IC liggen uit ons eigen gebied, maar we worden niet overspoeld.”

Bovendien, zegt Schölvinck, is het RS-virus een vooral probleem voor heel jonge kinderen. Terwijl oudere mensen hard getroffen worden door het coronavirus. ,,In september werden zorgen geuit over de kans dat we de winterverkoudheid (zoals het RS-virus) bovenop het coronavirus zouden krijgen, maar uiteindelijk hebben we alleen corona gezien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gezondheid