Helpt de lente in strijd tegen het coronavirus?

Aanhoudend strenge coronamaatregelen, nieuwe oprukkende virusvarianten en een trage start van het vaccinatieprogramma: erg veel vrolijke berichten zijn er niet. Toch gloort er voorzichtig licht aan het einde van de tunnel, nu het voorjaar dichterbij komt. Want het virus gedijt minder goed naarmate het warmer wordt.

Het helpt dat we in de lente geneigd zijn om er meer opuit te trekken. Virussen worden volgens experts onder invloed van uv-licht meer afgebroken. FOTO ANP/HH

Het helpt dat we in de lente geneigd zijn om er meer opuit te trekken. Virussen worden volgens experts onder invloed van uv-licht meer afgebroken. FOTO ANP/HH

Covid-19 lijkt namelijk het meest huis te houden tijdens het traditionele ’griep- en verkoudheidsseizoen’, dat doorgaans van de herfst tot het vroege voorjaar duurt. Volgens viroloog Ab Osterhaus is het besmettingsrisico dan vooral hoger omdat mensen meer binnen en dichter op elkaar zitten in bedompte ruimtes. Onze weerstand is dan ook iets lager, stelt Jaco van Wezel van Weeronline. „Kou, harde wind, temperatuurwisselingen en een gebrek aan vitamine D omdat we minder zonlicht binnenkrijgen maken ons vatbaarder.”

Luchtvochtigheid

En hoe kouder de lucht, des te minder vocht erin kan zitten. Virusdeeltjes overleven vervolgens langer in droge lucht, terwijl aerosolen – de microscopische waterdruppeltjes die het virus verspreiden – minder snel neerslaan, stelt Osterhaus. Ook drogen volgens universitair docent meteorologie Gert Keetels en hoogleraar atmosferische fysica Bas van de Wiel (beiden werkzaam aan de TU Delft) onze slijmvliezen uit, waardoor de natuurlijke afweer van ons ademhalingssysteem minder goed werkt.

Dat risico was eerder aanleiding voor hen om in De Telegraaf het belang van een verhoging van de luchtvochtigheid in gebouwen te benadrukken. Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het ECDC, het Europese RIVM, adviseerden in november ook al een verhoging van de luchtvochtigheid richting zo’n 40 tot 60 procent.

’Hoe warmer hoe beter’

Die luchtvochtigheid gaat echter ook omhoog als het buiten warmer wordt, terwijl we dan eveneens geneigd zijn om er meer opuit te gaan en virussen volgens experts onder invloed van uv-licht meer afgebroken worden. Precies daarmee kan het aanbreken van de lente ons helpen in de strijd tegen corona. „Afgelopen jaar duurde de eerste golf mede zo kort omdat het pal voor de lente begon, waarna het virus vooral in de zomer aanmerkelijk minder circuleerde”, stelt Osterhaus dan ook. „Als het warmer wordt, spelen aerosolen een kleinere rol. En vervolgens zag je dat het virus in de koudere periode hier weer echt kwam opzetten en nu veel langer aanhoudt.” Viroloog Bert Niesters denkt ook dat een mooier seizoen kan helpen. „Hoe warmer, hoe beter, dat is zeker waar.”

Het kan een extra troef zijn in onze strijd tegen het virus, beaamt Osterhaus. Tegelijkertijd redden we het ook volgens hem niet alleen dankzij het betere seizoen. „In Brazilië heeft het virus wél in de zomer enorm huisgehouden. Een warmer seizoen verkleint de kans op overdracht wel, maar het kan evengoed plaatsvinden. Je kunt je dan nog steeds afvragen of het bijvoorbeeld slim is om met z’n allen op elkaar in een koor te zingen.” Dat beaamt Niesters. „Uiteindelijk komen we toch vooral uit de crisis met mondkapjes, afstand houden, testen én vaccinatie.”

Bakje water op verwarming

Ook het RIVM stelt dat een goede balans in de luchtvochtigheid mogelijk kan helpen bij het voorkomen van corona, maar benadrukt dat er meer factoren een rol spelen, zoals de hoeveelheid aanwezigen in een ruimte en de naleving van de coronaregels.

Wat kun je in de tussentijd doen om de luchtvochtigheid op te krikken, onder het mom ’alle beetjes helpen’? Van de Wiel opperde eerder om een luchtbevochtiger te kopen voor vier tientjes. Volgens de hoogleraar helpt het ook iets om een bakje water op de verwarming te plaatsen, de was op te hangen en meer planten in huis te zetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus