Glas is halfvol voor eigenaars café De Slock op Texel

Café De Slock op Texel is nu tijdelijk een bierwinkel. EIGEN FOTO

De Slock op Texel moest als café de deuren sluiten, maar heeft vervolgens als bierwinkel de deuren weer geopend. De Slockshop, zoals nu de tijdelijke naam is van De Slock, is voortgevloeid uit de positieve instelling van eigenaars Heino Huizing en Sita Mijwaard. ,,Bij ons is het glas halfvol.’’

,,Je gaat naar binnen om één of twee biertjes te drinken en voor je het weet ben je vier uur verder. Zo’n café is dit.” Heino spreekt met liefde over De Slock, het café in Den Burg dat hij ruim twaalf jaar runt met zijn vrouw Sita, maar al zeker vijftig jaar een begrip is op het eiland.

,,Het is echt een bruin café. Er zit altijd wel iemand aan de bar, of er zijn mensen aan het biljarten. Nieuwtjes worden hier gedeeld, er wordt gelachen en gehuild; alles komt hier samen. Het is een tweede thuis voor veel van onze gasten en voor onszelf.”

Dit is wat hij dan ook het meeste mist: het babbelen met de stamgasten. En dan te bedenken dat hij een jaar geleden nog wat lacherig deed over de berichten over corona in China. ,,Ik zei dat ik blij was dat we er hier geen last van hadden. Maar voor ik het wist was het maart en zaten we thuis.”

Lange dagen

Hij voelde aan zijn water dat die lockdown wel even kon duren. Sita en hij hadden echter nog wel de nodige klussen op een lijst staan, dus ze verveelden zich niet. ,,Muren sauzen, de biljartplaats opknappen, enzovoorts. Toen we klaar waren voelde het als een frisse start.”

Na de versoepeling van de maatregelen werd het terras uitgebreid, net als de openingstijden. Was het café eerder van 16.00 tot 3.00 uur geopend, nu gingen de deuren om 13.00 uur al open. En in de weekenden om 10.00 uur. ,,Het vergde veel van ons. Ik ben door Sita ook een paar keer naar huis gestuurd om even rust te pakken.”

Niet stilzitten

Het was een mooie zomer en dat was goed voor de omzet, die niettemin de helft minder was dan gebruikelijk. Toen later werd besloten dat de horeca om 22.00 uur de deuren moest sluiten en weer later maar tot 20.00 uur alcohol mocht schenken, was dat dramatisch volgens Heino. ,,We haalden vanaf toen de helft van onze nieuwe gemiddelde omzet. En nu het café dicht is, zijn we al blij met de helft van díe helft.”

Want helemaal stil ligt de zaak niet. Geïnspireerd door een collega elders in het land, die van haar café een bierwinkel heeft gemaakt, besloten Heino en Sita ook om tijdelijk een andere invulling te geven aan het café. Ze kregen van de gemeente ontheffing om als winkel bier te verkopen. De bar en het biljart staan nu vol met een paar honderd soorten bier, de serre is het uithangbord voor cadeaupakketten.

,,We proberen ook steeds activiteiten te bedenken. We verkopen proeverijen en hebben een online pubquiz gehouden. Daar deden 275 teams aan mee. Lokaal worden we heel erg gesteund.”

Toch is het veel werken voor weinig. ,,Honderd cafégasten consumeren nogal wat. Honderd klanten die wat kopen is toch anders. Dat terwijl we hier veel tijd en energie in steken. Maar we halen er wel voldoening uit. Het is leuk om te doen en het geeft de burger moed.”

Geduld hebben

Eén eigenschap die je wel moet hebben voor het runnen van zo’n winkel, heeft Heino ontdekt, is geduld. ,,Het komt voor dat je een hele dag niks te doen hebt, maar dat aan het eind van de dag nog iemand komt. Dat maakt het wachten wel weer goed.” Ook het geduld dat hij moet opbrengen ten aanzien van de overheid moet soms van ver komen. ,,We worden als horeca veel te lang aan het lijntje gehouden.”

Volgens hem kunnen de landelijke overheid en de gemeenten nog wat leren van horeca-ondernemers. ,,Je ziet in de horeca heel veel mensen die kijken naar wat wél mogelijk is. Maar de overheid maakt veel keuzes op basis van angst: wat als dit of dit gebeurt? In plaats van dat ze denken: oké, we willen dat de horeca weer open gaat, hoe zorgen we ervoor dat het lukt?”

Het lijkt erop dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Heino weigert bij de pakken neer te gaan zitten. ,,Tot 2 januari hebben we sowieso de winkel, daarna beraden we ons over wat we gaan doen. Maar we kijken altijd naar wat mogelijk is. Zelfs als dit nog duurt tot het voorjaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Waddengebied