Gezonde(re) alternatieven voor ongezonde favorieten

Net een paar kleine aanpassingen in je eetpatroon maak je al snel verschil. FOTO UNSPLASH

Of je nu een paar corona- of kerstkilootjes kwijt wilt of gewoon wat vaker wilt kiezen voor écht voedzaam, met een paar kleine aanpassingen in je eetpatroon maak je al snel verschil. Het roer hoeft heus niet meteen helemaal om. Begin bijvoorbeeld eens met het vervangen van je ongezonde favorieten door een voedzamer alternatief.

Ontbijtgranen

De term ‘ontbijtgranen’ heeft een gezonde bijklank, maar in de praktijk zit muesli en cruesli vaak vol onnodige suikers en calorieën. Ouderwetse havermout is puur, bevat veel vezels en geeft je genoeg energie om de ochtend mee door te komen. Je kunt het koken en warm eten, of je maakt er overnight oats van. Hiervoor laat je havermout een nachtje weken in (plantaardige) melk. ’s Ochtends garneer je het eventueel nog met wat fruit, zaden en noten: klaar. Mis je toch het krokantje bij je ontbijt, dan kun je met havermout ook je eigen granola maken.

Sappen en smoothies

Makkelijk hoor, die kant-en-klare sapjes en smoothies. Maar als je niet oppast, krijg je vooral een flinke dosis suiker binnen. Als je je sap of smoothie zelf maakt – dat kan met een juicer of sapcentrifuge, maar ook met een doodgewone blender – weet je precies wat je binnenkrijgt. Combineer fruit bij voorkeur met groenten. Bleekselderij, spinazie of boerenkool, bijvoorbeeld. Zo krijg je gemakkelijk meer groenten binnen. Ongemerkt bijna, want door de zoete smaak van het fruit proef je de groente niet of nauwelijks terug. Houd je van dikke en romige smoothies, voeg er dan banaan of avocado aan toe.

Groenten en fruit

Eet je vaak groente en fruit uit pot of blik, of koop je doorgaans producten die een flinke vliegreis hebben gemaakt voordat ze op je bord belanden? Verse seizoensgroenten en -fruit komen uit de buurt, smaken het lekkerst en zijn betaalbaar. Daar komt nog eens bij dat er voor de teelt van seizoensgroenten meestal minder pesticiden gebruikt worden. En omdat er minder tijd zit tussen oogst en eten, is de voedingswaarde optimaal.

Granen

Witte pasta, witte rijst, witbrood: eigenlijk alles wat gemaakt is van ‘witte’ granen levert slechts kort energie. Kies liever voor volkoren varianten, zoals volkoren brood, volkoren pasta en volkoren zilvervliesrijst (ook wel: bruine rijst). Er zijn ook veel andere voedzamere graansoorten die het proberen waard zijn, zoals spelt, teff, farro en boekweit.

Tussendoortjes

Goed nieuws voor chocoladefans: een blokje chocolade past prima in een gezond eetpatroon. Tenminste, als je voor pure chocolade gaat. Kies in elk geval voor 70 procent puur. Pure chocolade bevat veel antioxidanten en is een bron van magnesium. Dit mineraal is onder andere belangrijk voor gezonde spieren. Ook een handje ongezouten noten is een verantwoord tussendoortje.

Nieuws

menu