Gazprom zet weer rem op gas naar Europa. Gasprijs in Europa stijgt met nog eens 10 procent door

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt de toevoer via pijpleiding Nord Stream 1 tot nog 20% van de oude hoeveelheid te beperken. ANP
Daarop is de prijs gestegen tot €175 per megawattuur, tegen €15 twee jaar geleden. Dit groothandelstarief is de basis voor de gas- en stroomprijzen van consumenten en bedrijven. Die stijgen ook door.
De huidige doorvoer van gas is al beperkt tot 40% van de normale capaciteit. Vanaf woensdag zeggen de Russen nog 33 miljoen kubieke meter gas door Nord Stream 1 te voeren richting het Westen.
Een van de zes turbines voor de grensovergang bij Rusland was voor onderhoud in Canada. Afgelopen week was die vanuit Duitsland onderweg terug, maar volgens Moskou voldoen de papieren niet en is er onvoldoende zekerheid dat de Siemens-turbine goed kan werken.
Enkele problemen
Gazprom zegt ’nog enkele problemen’ te ondervinden met de turbine van Siemens Energy. Door de internationale sancties tegen Rusland zou er maar beperkt onderhoud aan de apparatuur mogelijk zijn geworden. Daardoor kan de turbine niet worden aangesloten, en snijdt Europa zich met de sancties in eigen vingers, stelt Gazprom.
„Na bestudering van de documenten moest Gazprom tot de conclusie komen dat ze de eerder geïdentificeerde risico’s niet wegnemen en aanleiding geven tot aanvullende vragen”, zegt het staatsbedrijf over het uitstel.
Politiek wapen
Volgens Duitsland gebruikt de Russische president Poetin gaslevering overduidelijk als politiek wapen. De papieren zouden prima in orde zijn.
Europa legde Rusland in zes rondes sancties op vanwege Poetins bloedige oorlog in Oekraïne. Nord Stream 1 werd vorige week na tien dagen van onderhoudswerkzaamheden weer in gebruik genomen. Vorige week draaide zij echter slechts op de reeds tot 40% beperkte productie.
De helft van alle Europese lidstaten heeft nu te kampen met minder gas. Nederland bereidt zich voor op een snelle totale afsluiting, aldus minister Jetten (Energie en Klimaat).
Onderhoud
Volgens Gasunie kan Nederland het deze winter uitzingen als de Russen helemaal geen gas meer doorsturen, mits de bestaande transporten met vloeibaar gemaakt gas (lng) op tijd worden doorgevoerd, Nederland verder bespaart op zijn gas en de grote grote kolencentrales op volle kracht gaan draaien. Die zijn echter nog niet terug op capaciteit gekomen.