Gamereview | Geweldige comeback van Crash Bandicoot

Het was nog in de vorige eeuw. We hadden net ons eerste huurhuisje in Heerenveen ingericht met vooral tweedehands meubelen. Er was nog een beetje budget over voor enige luxe. Ons oog viel in de plaatselijke speelgoedwinkel op een Playstation, de allereerste. Dat moest ‘m worden.

.

.

We kozen voor een bundel waarin ook het derde deel van de Crash Bandicoot-reeks zat. Een week later lagen ook de eerste twee delen van de platformgame met de rode buidelrat in de hoofdrol naast de Playstation. We waren verkocht vanaf het allereerste moment dat we kennismaakten met Crash Bandicoot.

Uren zaten we naast elkaar op de bank. Ik met de controller in de hand om springend, vliegend, glijdend en meppend de levels te voltooien. Zij naast me op zoek naar geheime doorgangen, speurend naar verstopte kisten. Samen waren we de boosaardige Doctor Neo Cortex wel de baas.

Sinds die weken in 1998 kwamen er allerlei games met Crash in de hoofdrol uit. Geen enkele kon tippen aan de drie van eind jaren negentig, die een paar jaar geleden nog eens werden opgepoetst en als trilogie verschenen. We bleven hangen in dat nostalgische gevoel. Tot dit najaar, want Crash Bandicoot 4, It’s about time is verschenen. Inderdaad, dat werd hoog tijd.

Hernieuwde kennismaking

Aan het beeld van 22 jaar geleden is weinig veranderd. Toegegeven, we hebben nu een eigen huis met eigen meubelen en we hebben niet meer uren de tijd. Kinderen hè. Maar het is nog steeds de ene die speelt en de andere die meehelpt. Alleen zit ik tegenwoordig ook regelmatig in de rol van toeschouwer.

Het was voor ons ‘oudjes’ de grote vraag of onze liefde voor Crash Bandicoot ook zou overslaan op onze gamer van elf jaar. Zou hij wel ouderwets willen platformen? Ja dus. Hij is ook verzot op Crash. En het is lastig om toe te geven, hij is mij voorbij. Bij de echt moeilijke stukjes gaat de controller over in zijn handen. Zo lossen we tegenwoordig met zijn drietjes de levels op.

Wat een heerlijke hernieuwde kennismaking. Ik kan niet anders zeggen. Crash Bandicoot voelt vertrouwd, maar brengt ook genoeg nieuwe dingen. Naast Crash en zijn zusje Coco draven er ook nieuwe vrienden op tijdens de reis door de door Neo Cortex veroorzaakte verschillende dimensies. Allemaal hebben ze hun eigen speciale kracht.

Nieuwe opties

Daarover gesproken. Crash kan tijdens de schitterend vormgegeven kleurrijke levels gebruikmaken van verschillende maskers. De ene laat onzichtbare platformen verschijnen, een andere verandert de zwaartekracht en dan weer gebruik je een masker voor een reuzensprong.

Naast het nieuwe, is veel van het goede uit de oorspronkelijke delen hergebruikt. Af en toe wanen we ons weer in de vorige eeuw op die tweedehandsbank in Heerenveen. Wat een genot. Een betere comeback had Crash Bandicoot niet kunnen maken. Dat werd tijd ook.

Crash Bandicoot 4, It’s about time, gespeeld op PS4. Ook voor Xbox One. Ontwikkelaar Toys for Bob, uitgever Activision. Leeftijd 7+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Play
Gaming