Gamereview | Ellendige start voor Cyberpunk 2077 (voorde PS4 is hij zelfs van de markt gehaald)

Hoe moet je Cyberpunk 2077 nu beoordelen? Als hype verdient het zonder meer de hoofdprijs dit jaar, maar als game? Dat is ernstig afhankelijk van de spelcomputer waarop je dit grimmige avontuur (denk aan GTA5 of The Witcher) speelt. Op de Playstation 5 is het een topgame, maar op de Playstation 4 en Xbox One is het vooralsnog een ramp. Sony besloot vrijdag zelfs het spel voorlopig niet meer te verkopen. Een ongekende stap.

Beeld uit de game Cyberpunk 2077

Beeld uit de game Cyberpunk 2077

Aan ambities geen gebrek. Hollywoodster Keanu Reeves leent zijn gezicht en stem aan het spel. Hij speelt in de game ook een hoofdrol, als Johny Silverhand. Volop actie en gevatte one-liners – Reeves voldoet ook als gamepersonage prima.

Maar oeioeioei, dan werk je als studio een jaar of acht aan een spel en zorgt de marketingafdeling er ondertussen heel bekwaam voor dat de fans steeds meer verlangen naar de dag dat het spel eindelijk uitkomt. En dan verschijnt het en valt de wereld over je heen. Vol bugs, een totaal ander beeld dan gamers was voorgeschoteld, absurde laadtijden en tal van andere problemen.

CD Projekt Red, de Poolse studio die Cyberpunk 2077 heeft gemaakt, is inmiddels diep door het stof gegaan. Bezitters van een Playstation 4 of Xbox One, die niet tevreden zijn, kunnen hun geld terugkrijgen. Het is zeker de moeite waard om even een filmpje te bekijken over de verschillen in kwaliteit tussen de versies.

Nog erger werd het vrijdag, toen Sony vanwege de vele klachten van spelers besloot tot een niet eerder vertoonde maatregel. Cyberpunk 2077 wordt voorlopig uit de online winkel van de Playstation gehaald en gamers die het spel al gekocht hebben krijgen hun geld terug.

Ellendige start

Het is een ellendige start voor zo’n ambitieuze game. En op de nieuwste generatie spelcomputers zijn de problemen ook veel minder groot. Op de Playstation 5 vertoont het spel wel problemen, zoals een incidentele crash, maar speelt het verder prima. En dan is het echt een zeer goede game.

We schrijven het jaar 2077, de wereld is er niet beter op geworden en mensen zijn voorzien van handige chips. Night City is het decor waartegen de actie zich afspeelt en dat ziet er (als je spelcomputer het aankan) adembenemend mooi uit. Rondtoeren door de stad is al een genot. Sinister en kleurrijk, vol vermaak en geweld – hier is echt aandacht besteed aan de omgeving.

Je kunt in het begin van het spel kiezen uit drie personages waarmee je van start gaat. Om even te illustreren waarom Cyberpunk 2077 steeds veel aandacht trekt: bij de aankleding van je personage kun je bij de mannen niet alleen kiezen voor je haarstijl en -kleur, maar ook bepalen of je een kleine, middelgrote of extra grote piemel hebt. Met of zonder schaamhaar.

De sterkste wint

Dit soort onderbroekenlol doet verder niets af aan de kwaliteit van de missies die je moet spelen. Smokkel een uitgestorven leguaan de stad in om ‘m te verpatsen aan een verzamelaar, of ga op andere manieren op het criminele pad. Je komt enigszins of volkomen geschifte criminelen tegen, en het is zaak om ervoor te zorgen dat je voldoende wapens en munitie hebt, want in deze nihilistische, gewelddadige, sciencefictionwereld geldt er maar één wet: de sterkste wint.

Het is een enerverend avontuur. Maar vooralsnog alleen als je een snelle PC, PS5 of Xbox X hebt.

Cyberpunk 2077, voor Playstation 4 en 5, Xbox One en Xbox X en PC. Gespeeld op Playstation 5. Ontwikkelaar CD Projekt Red Studio. Leeftijd 18+

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gaming
Play