Gamerecensie | Racewagen in huis

De modder spat nog net niet door de huiskamer. Maar het voelt met het spelen van Dirt 5 bijna alsof we echt in een racewagen zijn gestapt. Het racestuurtje voor de neus en de pedalen onder de voeten versterken dat gevoel alleen maar. Daarover later meer.

 Dirt 5

Dirt 5

Eerst even naar het spektakel dat Dirt 5 biedt. Dat is gigantisch. En niet alleen de raceactie. Er omheen gebeurt ook van alles. Het vuurwerk na een gewonnen race doet nu al verlangen naar de jaarwisseling van 2021.

De wisselende weersomstandigheden zijn ook een genot. Als je een race start met mooi weer betekent dat niet dat ie ook zo eindigt. Het weer kan zomaar omslaan. Druppels op de motorkop, plassen die zich vormen of erger nog, een dikke sneeuwbui. Je kunt alles verwachten.

Je mag zelfs op ijs racen. Al is dat niet onze favoriete ondergrond. De tegenstanders kunnen namelijk wel erg goed met de omstandigheden omgaan. De enige die last lijkt te hebben van de gladde ondergrond ben jij. En de concurrenten beuken er flink op los, waardoor je telkens alle kanten op slipt.

Dirt 5 is een zogenoemde ‘arcaderacer’. Plezier staat voorop en niet elk foutje wordt afgestraft zoals in de racesimulatiegames. Gaspedaal indrukken en gaan. In een logge vrachtwagen, een buggy, een rallywagen of in een van de andere tien soorten voertuigen.

Op zeventig parkoersen over de hele wereld mag je zien wat je kunt. Vooral in de carrièremodus is dat een waar genot. En als je daar even genoeg van hebt, kun je ook zelf banen gaan bouwen en eventueel delen met de rest van de wereld.

Wat zoals gezegd het racen deze keer nog aangenamer maakte, was het racestuur G923 van Logitech dat we mochten testen. Het stuur en de pedalenset zijn niet goedkoop, maar voor 399 euro krijg je wel een heel toffe race-ervaring.

Onze zoon van 11 had met het stuur voor zijn neus en de pedalen onder zijn voeten echt het idee dat hij zelf in de auto was gestapt. Door het zogenoemde trueforce-systeem voel je door het stuur hoe de auto reageert op de ondergrond waarop hij rijdt. Het zorgt voor een realistische rijervaring.

Het stuur is ontwikkeld met hulp van sim-coureurs en professionele autocoureurs en dat is te merken. Het is even wennen om de traditionele controller in te ruilen voor een heus stuur, maar als je eenmaal de controle over de wagen hebt gevonden, is het heerlijk racen.

We hebben het stuur ook even aan een paar andere racegames gehangen, maar voornamelijk bij Dirt 5 gebruikt. Het maakte die game tot een heerlijke racesensatie.


Dirt 5, gespeeld op PS 4 met het Logitech G923 racestuur en pedalen. Ook voor pc, PS5, Xbox One en Series X/S. Ontwikkelaar en uitgever Codemasters. Leeftijd 12+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Play