Gamereview | Fall Guys, de nieuwe wereldhit

En opeens was daar Fall Guys, op het eerste gezicht een game die je meer associeert met het publiek van Candy Crush dan jonge gamers achter hun Playstation. Maar juist in die doelgroep blijkt het vrolijk gekleurde spelletje een wereldhit.

Rennen voor je leven in Fall Guys: Ultimate Knockout

Rennen voor je leven in Fall Guys: Ultimate Knockout

Zuurstokroze en andere felle kleuren, een absurd gekleed boontje – het zijn niet de ingrediënten die je verwacht bij een ‘battle royal’, een genre waar in games als Fortnite en PUBG een strijd op leven en dood gevoerd moet worden.

Maar Fall Guys: Ultimate Knockout is een fantastische mix van verschillende werelden. Na dertig seconden spelen is het volstrekt duidelijk waarom inmiddels meer dan 10 miljoen gamers op de Playstation en nog eens een slordige 7 miljoen PC-gamers het spel nu al een maand lang fanatiek spelen.

Fall Guys is zo laagdrempelig dat iedereen kan meedoen. Tegelijkertijd is het ook weer zo lastig, dat het zeer verleidelijk is om na een verloren potje nog een keer een poging te wagen.

Total Wipeout

De makers hebben zich laten inspireren door even chaotische als hilarische televisie-spelshows als Total Wipeout en Takeshi’s Castle. Daarbij moesten deelnemers een parkoers zien door te komen waar grote, bewegende, felgekleurde obstakels van piepschuim en plastic kussens de spelers van het speelveld af probeerden te duwen.

Exact dat principe gebruikt Fall Guys , maar dan in een cartoonesk jasje. Net als in bijvoorbeeld Fortnite begin je het spel met een vast aantal spelers, zestig in dit geval. In een aantal ronden moet je al rennend, springend en duikend langs allerlei obstakels slalommen om op tijd de finish te halen. Na elke ronde valt een aantal deelnemers af, tot uiteindelijk de winnaar als eerste de kroon bereikt. Einde, volgend potje.

Dat vallen moet je letterlijk nemen, vandaar de titel. Je wordt, als je even niet oplet, zomaar van het in de lucht zwevende speelveld afgegooid door zo’n draaischijf, stuiterende bal, banaan of concurrent.

Fortnite meets Candy Crush

De Britse studio Mediatonic heeft een prachtige combinatie gemaakt van casual games als Fortnite, Rocket League, Mario Party en – ik zeg het nog een keer – Candy Crush. Dit is een ‘battle royal’ voor de grote massa.

Bezitters van een Playstation met een Playstation Plus-abonnement konden de game vorige maand gratis downloaden. Sony meldde dat nog nooit zoveel mensen een gratis game hadden gedownload: ruim 10 miljoen.

Maar op het PC-platform Steam ging het spel ook massaal over de toonbank, voor het toch niet misselijke bedrag van 19,99 euro – dezelfde prijs die nu op de Playstation moet worden betaald. Met nog niet meer dan 24 verschillende levels is dat prijzig, maar de funfactor is hier ook wat waard. Bovendien is de verwachting dat de makers geregeld nieuwe levels zullen toevoegen. Ook belangrijk: je kunt in het spel vrienden uitnodigen om samen het strijdtoneel te betreden. Dat vergroot de hilariteit natuurlijk enorm.

Zoals bij veel andere spellen kun je ook bij Fall Guys in het spel aankopen doen. Met echt geld kun je je poppetje exclusiever aankleden, maar dit biedt in het spel zelf geen voordeel. Je blijft een vrij onhandige boon, uitgedost als bij voorbeeld ananas, uil of dinosaurus.

Het is een van de meest onwaarschijnlijke, maar tegelijkertijd volkomen terechte wereldhit in gaming. Bezitters van een Xbox One of Nintendo Switch zullen zich verbijten: het lijkt er niet op dat de game snel ook op deze platforms zal verschijnen.

Fall Guys: Ultimate Knockout , voor Playstation 4 en PC. Ontwikkelaar Mediatonic, uitgever Devolver Digital. Leeftijd 3+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Recensie