Franse sfeer in je achtertuin? Zo doe je dat

Zit vakantie in het buitenland er deze zomer niet in? Geef je dan over aan het tuinstoeltoerisme en droom vanuit je luie tuinstoel over groene paradijsjes in je favoriete vakantieland. Frankrijk bijvoorbeeld.

De tuinen van Claude Monet in Giverny. De brug stond model voor zijn beroemde schilderij.

De tuinen van Claude Monet in Giverny. De brug stond model voor zijn beroemde schilderij.

La douce France. Velen trekken over de Route du Soleil richting le Midi, maar velen ook laten het geliefde vakantieland toch maar een jaartje op hen wachten. Dat land, waar je ontbijt met een croissant en café au lait, boodschappen doet op de plaatselijke marché, een Ricard drinkt als aperitief en ‘s avonds geniet van een diner met paté de la maison en een cotelette met herbes de Provence. Woonliefhebbers struinen er zolder-opruimingen af op zoek naar brocanterie. En tuinliefhebbers? Voor de mensen van le jardin is er veel geur en kleur te ontdekken.

Misschien ruik je wel de bedwelmende geur van rozemarijn, die ten zuiden van Lyon zomaar in het wild groeit. Wie in een oud ‘Eendje’ over de Route Nationale tuft en à la campagne picknickt met een petit paine en een kaasje, hoeft z’n hand maar uit te steken om er wat van te plukken.

Betoverend van geur

En dan die lavendel! In de Provence vind je velden vol: oogstrelend paarsblauw van kleur en betoverend van geur. Wie kent niet de lavendelbloemen in geurzakjes van provençaalse stof, flesjes met etherische olie en de tafellakens met lavendelprint. De lavendelvelden en zonnebloemen van het zuiden betoverden ook schilders als Van Gogh, op zijn schilderijen kunnen we er nog van mee genieten.

Frankrijk, dat is ook een terrasje op een dorpsplein onder de platanen. En genieten van een glas wijn onder de druivenranken die in tuinen groeien, maar vooral in de beroemde wijnstreken het landschap bepalen. Kortom, redenen genoeg om deze zomer van je Hollandse tuin een Franse te willen maken!

Franse tuin

Maar wat is een Franse tuin? Als het om tuincultuur gaat wordt met dé Franse tuin iets anders bedoeld dan een grote pot lavendel op de tuintafel. Dan gaat het om een barokke, formele tuin zoals die ten tijde van Louise XIV bon ton was. Een prachtig voorbeeld zijn de tuinen van Versailles. Franse tuinen zijn symmetrisch en kennen strakke lijnen en geschoren hagen. En vormsnoei, bijvoorbeeld als een Franse lelie.

Heel anders van sfeer zijn de schilderachtige tuinen van Claude Monet in Giverny, bij Parijs. De meester van het impressionisme creëerde in 1883 prachtige romantische tuinen rondom zijn roze landhuis met groene luiken. Wereldberoemd is zijn schilderij van het groene bruggetje met de blauwe regen, waterlelies en treurwilgen. Als je er zelf staat, je ogen een beetje dichtknijpt en door je wimpers naar dit moois kijkt, dan snap je wat impressionisme is en hoe Monet de wereld om hem heen zag.

Tuinenfestival

Als tuinen kijken om inspiratie op te doen voor thuis je hobby is, kun je niet om Chaumont-sur-Loire heen. Hier wordt op het uitgestrekte landgoed van het mooiste kasteel aan de Loire jaarlijks een internationaal tuinenfestival gehouden, rond een wisselend thema. Je geniet er van een waanzinnige mix van kunst, moderne tuinarchitectuur en zo’n eeuwenoud kasteel dat open is voor publiek.

Franse sfeer in je achtertuin? Met lavendel, druiven, platanen, zonnebloemen en een impressionistisch kleurgebruik à la Monet kom je een heel eind. Zo niet, dan moet je volgend jaar toch maar de Route du Soleil pakken en al die prachtige tuinen in Frankrijk zelf bezoeken! Pas mal, toch?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Reizen
Natuur en milieu