Fotografen en liefhebbers in de startblokken voor supermaan op Koningsdag (En zo neem je er een mooie foto van)

Maanliefhebbers kijken likkebaardend uit naar Koningsdag, want dan verschijnt er opnieuw een joekel aan de horizon. Fotografen staan in de startblokken.

FOTO RUBEN VAN VLIET

FOTO RUBEN VAN VLIET

Het is een terugkerend fenomeen: een volle maan. Maar dinsdagnacht is het extra genieten. De maan is dan zo’n 7 procent groter en 14 procent feller dan normaal. Het karakteristieke hemellichaam wordt daarom een supermaan genoemd, vertelt Freddy Nauta van sterrenwacht Phoenix in Lochem.

Dit jaar heeft de maan een koninklijk tintje: voor het eerst sinds 1909 valt de verschijning samen met een koninklijke feestdag. Al is het ’s avonds pas echt feest: de opkomst is rond 21.40 uur in het zuidoosten en is op zijn mooist wanneer de maan laag aan de hemel staat.

Speciale apps

Het beste moment om toe te slaan, vertelt fotograaf Rien Welman die normaal met zijn cursisten astrofotografie op pad gaat, maar vanwege corona de boel moest afblazen. Alles staat of valt bij een goede plek. Speciale apps zijn volgens Welman onmisbaar. Daarin wordt gebaseerd op de locatie van de fotograaf het maanverloop getoond.

Weinig omgevingslicht, een goed statief en een lage iso-waarde spreken voor zich, somt Welman op die zweert bij het gebruik van de zelfontspanner. Dit voorkomt dat de camera op het afdrukmoment beweegt en de plaat onscherp wordt. Compositie maakt het plaatje af. „Het is belangrijk dat je een voorgrond of referentiepunt hebt. Dat je de relatie ziet met de aardbol. Bijvoorbeeld een gebouw, een paar boompjes of een mooie reflectie in het water. Dat is ook altijd bijzonder.”

Paleis

Een paleis op de voorgrond zou de foto dit jaar een extra koninklijk tintje geven. „Paleis Soestdijk bijvoorbeeld”, zegt Welman. „Dat is erg mooi. Maar wel goed inschatten: waar kun je de maan gaan zien?”

Als de meeste fotografen op een oor liggen, zal de supermaan in absolute zin het dichtst bij de aarde staan. Rond half vier in de ochtend, vertelt Nauta. Op zo’n 356.000 kilometer tegen 380.000 normaal gesproken. Toch lijkt elke volle maan in de avond omvangrijker en kleuriger. „Dat komt door de atmosfeer die de maan oranje kleurt. Door de horizon heb je referentie waardoor de maan groter lijkt”, vertelt Nauta die de proef op de som nam. „Als je door de telescoop kijkt, krijg je de maan passend met de randen van het beeldveld. Drie uur later is er niets veranderd. Alleen de beleving ervan.”

Desondanks zorgt de supermaan keer op keer voor opwinding. Niet vreemd zegt Nauta. „Er wordt al honderden jaren gezocht naar allerlei relaties tussen de volle maan en gebeurtenissen op aarde. Zo reageren dieren en insecten op de maan”, vertelt hij. Al zijn veel mythes ontkracht zoals slecht slapen of een plotselinge geboortegolf. „Als je dat gaat onderzoeken, blijft daar niet veel van over.”

Halo

De weersvooruitzichten zijn vooralsnog gunstig, meldt Weeronline. Dinsdag is de kans op opklaringen namelijk groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over ons land en dat kan nog een ander bijzonder fenomeen opleveren: een superkoningsmaanhalo. Dat is een kring om de superkoningsmaan.

Een mooie foto van de supermaan gemaakt? We ontvangen 'm graag via internet@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra