Eva Dijkstra (ROC Friesland College) maakte een expositie van 3D-geprint Middelseeaardewerk

Eva Dijkstra maakt keramiek van Middelseeklei. Ze heeft een tentoonstelling in het Keramiekmuseum Princessehof. Foto: Niels Westra

Eva Dijkstra (19) student Creatief Vakman bij ROC Friesland College is apetrots op haar expositie van 3D-geprint Middelseeaardewerk bij Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Maar helaas hebben nog maar weinig mensen haar creaties gezien want vanwege de coronamaatregelen zijn musea gesloten.

Onder een loodzware glazen bekisting liggen de kleinoden die Eva Dijkstra uit Scharnegoutum heeft gefabriceerd. Op het eerste gezicht lijken het doodnormale voorwerpen: schijfjes, vaasjes en potjes. Maar schijn bedriegt. Het verhaal erachter is indrukwekkend.

Bij toeval kreeg Dijkstra tijdens haar stage in het atelier van Lies Keramiek in Leeuwarden Middelseegrond aangeboden. ,,Klei van eigen bodem. Daar wilden we wel wat mee doen”, zegt ze . Zo ontstond het idee om aardewerk te maken van klei uit de oude Middelsee. Daarvoor waren wel vieze handen nodig. Eva groef de klei zelf op. ,,Maar dat was nog maar het begin”, vertelt ze.

,,Je moet daarna de klei wassen, drogen, zuiveren en weer laten drogent. Vervolgens moet je uitzoeken of je de klei wel kunt bakken en of dat ook met glazuur kan.” Uiteindelijk vond ze het perfecte recept: ze voegde bentoniet toe. Ze ontdekte dat dat de klei elastischer maakt.

Maar daarna wilde ze er geen doorsnee ‘aardewerk van de draaitafel’ mee maken. Ze bedacht iets heel anders: ze combineerde ambachtelijk met modern door met een 3D-printer voorwerpen te maken. De klei wordt in de printer gestopt en bouwt laag voor laag een vaasje of potje op. Lachend: ,,Maar soms gebeurde er ook weken helemaal niets. Het apparaat had zijn eigen wil.”

Haar inspanningen leverden uiteindelijk meerdere voorwerpen op en het Keramiekmuseum wilde graag een tentoonstelling over haar aardewerk maken. ,,Mijn familie is heel benieuwd hoe de expositie is geworden, maar ze moeten geduld hebben”, zegt ze. Wanneer ze echt kunnen komen kijken is nog niet zeker. ,,Maar zoals het nu lijkt hopen we 9 juni weer open te kunnen”, vertelt Jaike Hogenhuis, museumdocent van het Keramiekmuseum en verantwoordelijk voor de tentoonstelling van Dijkstra.

Het museum is dan zeven maanden achtereen gesloten geweest. ,,Maar Eva heeft daardoor wel een langlopende tentoonstelling in het museum”, grapt de museumdocent.

We hebben het hier overigens wel over een primeur. Want Eva is de eerste MBO-student die uitgekozen is voor een nieuwe tentoonstellingsserie, vertelt Hogenhuis. ,,We hebben al bijna twintig jaar een wedstrijd voor het voortgezet onderwijs, maar dit is nieuw”, legt ze uit. ,,We willen jongeren hiermee enthousiast maken voor keramiek.’’

Eva is in ieder geval ‘om’ en ambassadeur van het ambachtelijke werk geworden. ,,Ga lekker naar buiten. Ga graven en daarna kleien!”, zegt ze enthousiast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra