Eten zonder vlees maar geen inspiratie? Kok Klaas Kasma heeft deze week elke dag een recept. Vrijdag: crumble van zoete aardappel

Koken met Klaas Kasma.

Koken met Klaas Kasma. Foto: NIELS WESTRA

Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees. Kok Klaas Kasma, die 21 jaar lang restaurant Piet Paaltjens bestierde, deelt elke dag een vegetarisch recept. Vandaag staat een crumble van zoete aardappel op het menu.

Je kunt er ook heel lekker frieten van maken, zei iemand tegen me die zag dat ik met zoete aardappelen in de weer was. Daar heb ik me ooit al een keertje aan bezondigd, zei ik. Maar ik vond ze niet lekker. En de mayonaise smaakte er voor geen meter bij. Tegenover me gingen 2 wenkbrauwen vragend omhoog. Nou ja, ik eet frieten altijd met mayonaise, zei ik me half verontschuldigend, of met pindasaus. Ik zag dat ik na deze ontboezeming een heel eind in zijn culinaire achting daalde. Maar ik maak er nu een crumble van, probeerde ik wat van zijn achting terug te winnen. Maar het leed was al geschied. De kookrubriek van deze krant heeft één fan minder.

Ingrediënten voor 4 personen:

3 zoete aardappelen

2 eetlepels crème fraîche

75 gram gedroogde tomaatjes op olie

60 gram bloem

50 gram koude boter, in kleine klontjes

1 eetlepel sesamzaad

60 gram geraspte Parmezaanse kaas

zout en peper

paprikapoeder

gemalen komijn

Bereiding:

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in licht gezouten water. Giet de zoete aardappelblokjes af en stamp ze fijn. Roer de crème fraîche erdoor en breng de puree op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Snijd de tomaatjes in reepjes. Wrijf met de vingers de klontjes boter, bloem, geraspte parmezaan en sesamzaadjes tot kleine kruimeltjes. ( Dit kan eventueel ook in een keukenmachine met de ‘pulse’ knop) Verdeel de tomaatjes over de bodem van een ovenschaal. Schep de zoete aardappelpuree erop. Strijk de bovenkant glad en strooi het kruimeldeeg erover. Bak de crumble ongeveer 20 minuten in de oven (200 graden).

Tips of reacties? Stuur ze naar klaaskasma@live.nl