Eten zonder vlees maar geen inspiratie? Kok Klaas Kasma heeft deze week elke dag een recept. Dinsdag: za'atar

Klaas Kasma kookt deze vegetarisch in de Nationale Week Zonder Vlees. Foto: NIELS WESTRA

Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees. Kok Klaas Kasma, die 21 jaar lang restaurant Piet Paaltjens bestierde, deelt elke dag een vegetarisch recept. Vandaag het kruidenmengsel za’atar.

Recent kreeg ik veel vragen over za’atar, een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Wat is het en waar kan ik het krijgen. Nu dacht ik zelf dat sinds in iedere keuken wel 1 of 2 boeken van de beroemde kok Ottolenghi staan, de landelijke grootgrutters het wel in de schappen zouden hebben staan. Maar dat blijkt lang niet overal het geval te zijn heb ik begrepen. En omdat er jammer genoeg niet in iedere dorp of stad een Turkse supermarkt is, geef ik vandaag maar het recept voor za’atar. Anders blijven die dure boeken van Ottolenghi ook maar op de plank staan.

Ingrediënten:

2 eetlepels gedroogde oregano

2 eetlepels sumac (dit staat gewoon in het kruidenschap bij de supermarkt)

2 eetlepels sesamzaadjes

1 eetlepel gedroogde tijm

1 theelepel fijn zeezout

Bereiding:

Vermeng alle ingrediënten in een kom met elkaar. Doe ze in een koekenpan en verwarm het mengsel al roerende op matig vuur tot je ze begint te ruiken en de sesamzaadjes beginnen te kleuren. Laat de za’atar afkoelen en doe het in een goed af te sluiten pot. De za’atar kan zo meer dan een maand bewaard worden.

Tips of reacties? Stuur ze naar klaaskasma@live.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gezond eten en drinken