Eten volgens de seizoenen: goed voor lijf, milieu en portemonnee

De geliefde zoete smaak van zomerkoninkjes van het land is niet te evenaren. FOTO LC

Nog niet eens zo heel lang geleden kwamen sperziebonen kwamen alleen van juli tot september op tafel en werd er pas stamppot boerenkool gemaakt als de vorst over het land was geweest. Eten volgens de seizoenen: onze grootouders wisten niet beter.

Tegenwoordig weten we niet of nauwelijks waar onze groenten en fruit vandaan komen. Naar het aspergeseizoen kijken we misschien nog reikhalzend uit, verder doen we ons gewoon tegoed aan waar we maar zin in hebben. Die luxe heeft een keerzijde. Eten volgens de seizoenen daarentegen, kent eigenlijk alleen maar voordelen.

Smaak op z’n best

Als je hartje winter trek krijgt in aardbeien, zijn ze slechts een ritje naar de supermarkt van je verwijderd. Maar zijn die geïmporteerde of kasaardbeien even lekker als de écht Hollandse aardbeien, die hier in het licht van de zon en met water van de regen zijn gegroeid? Neem de proef maar eens op de som. De geliefde zoete smaak van zomerkoninkjes van het land is niet te evenaren. Dat geldt ook voor andere groenten en fruit. Ze smaken het best als ze in het seizoen zijn.

Fijn voor het milieu

Zeg Hollandse groente, dan zeg je sperziebonen. Deze groene favoriet staat bij veel gezinnen wekelijks op het menu. Toch zijn Nederlandse sperziebonen van de volle grond alleen van ongeveer juli tot en met september verkrijgbaar. De rest van het jaar komen ze ofwel uit verwarmde kassen – waarvoor veel energie nodig is – of worden ze geïmporteerd. Vooral groenten en fruit die een vliegreis moeten maken voordat ze in de keuken belanden, hebben een hoge milieubelasting.

Seizoensgroenten hebben geen kunstmatige verwarming nodig om te groeien en komen van dichtbij. Nog een ecoverantwoorde plus: minder vervoer betekent doorgaans ook minder verpakkingen. Dit maakt eten volgens de seizoenen een stuk vriendelijker voor het milieu.

Lekker betaalbaar

Groenten en fruit zijn niet alleen het lekkerst als ze zonder al te veel hulp van de mens kunnen groeien op het juiste moment en de juiste plek, ze zijn ook nog eens betaalbaar. Koop je ze rechtstreeks bij de boer of op de markt, dan hoef je nóg minder diep in de buidel te tasten.

Wel zo gezond

Een gezond voedingspatroon is een gevarieerd voedingspatroon. Niet keer op keer hetzelfde agv’tje (aardappelen, groenten, vlees), maar steeds iets anders op het menu. Door volgens de seizoenen te eten, breng je vanzelf variatie aan in wat je op je bord schept. Je eet immers ieder seizoen weer andere producten, afhankelijk van wat de natuur op dat moment te bieden heeft. En omdat seizoensgroenten supervers zijn, bevatten ze ook nog zoveel mogelijk vitaminen en mineralen.

Hoe weet je of je met seizoensgroente en -fruit te maken hebt?

Zelf gaan moestuinieren is een optie, maar geen vereiste. Groenten en fruit van het seizoen koop je rechtstreeks bij de producent (initiatieven als De Streekboer maken dit makkelijker voor je), bij een lokale groenteboer of op de markt. Daarnaast zijn er steeds meer gemeenschappelijke groentetuinen waar je een abonnement kunt afsluiten. Dan staat er elke week een tas met pas geoogste groenten en fruit voor je klaar. Of bezoek eens een pluktuin .

Ook als je je boodschappen in de supermarkt doet, kun je eten volgens de seizoenen. Kijk eerst eens op het schap waar het product vandaan komt. Is dat Nederland, dan zit je bijna goed. Het kan namelijk nog steeds gaan om groente of fruit uit de kas. Raadpleeg in dat geval een seizoenskalender, zoals die van het Voedingscentrum .

Nieuws

menu